Netwerkdag Brandveilig Leven 2024

We nemen jullie mee in de ontwikkelingen rond de Brandpreventieweken voor 2024, delen nieuwe projecten en gaan met elkaar in gesprek over de toekomstige wensen op het gebied van Brandveilig Leven. En natuurlijk is er ruime gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

Kerngegevens

Datum

13 mei 2024, 12.00 uur

Locatie

NIPV, Arnhem

Kosten

geen

Voor wie

Voor collega’s van de veiligheidsregio’s die zich bezig houden met Brandveilig Leven.

Organisator

Brandweer Nederland

Meer informatie

Het thema voor de Brandpreventieweken 2024 is veilig laden van e-bikes. Op dit moment zijn er al twee mooie initiatieven met direct bruikbare content-toolkits: het landelijke VET/BVL project Veilig huis Vinkie en het project Ik Laad Accuraat van VNOG en Brabant-Zuidoost. Vinkie richt zich specifiek op middelbare scholieren en Ik Laad Accuraat op de wat oudere e-bike bezitters. De toolkits zijn daarop afgestemd en dus ook visueel en qua toon verschillend van elkaar. Tijdens de netwerkdag komen de toolkits uitgebreid aan bod.

Door gezamenlijk op te trekken, krijgen regio’s dit jaar dus de mogelijkheid om de doelgroep te kiezen die het beste past bij hun BVL-doelgroep(en). Leonie Webbink [Adviseur Risicobewustzijn & Gedrag | Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland] gaat tijdens de dag in op het verhaal van Ik laad accuraat, waarbij ze uitleg geeft over het gedragsonderzoek wat heeft plaatsgevonden en hoe de vertaling is van dit gedragsonderzoek naar de toolkit. Hanna Mantel [Specialist (Brand)Veilig Leven en Gedragswetenschappen | Veiligheidsregio Utrecht] en Amy den Hartog van het ontwerpbureau Everybody Likes Penguins laten zien hoe het strategisch concept voor Veilig Huis Vinkie is ontstaan en hoe de specifieke content ontwikkeld is voor de doelgroep middelbare scholieren. Daarna mogen de deelnemers zelf met de toolkits aan de slag om uit te denken hoe zij dit tijdens de brandpreventieweken kunnen inzetten in hun eigen regio.

Programma