Kerngegevens
1 oktober 2024, van 12.00 tot 17.00 uur (inclusief lunch) voor beroeps – Brandweer Kennemerland, Waarderveldweg 99, 2031 BK HAARLEM
3 oktober 2024, van 17.00 tot 21.00 uur (inclusief diner) voor vrijwilligers – Kazerne Woerden, Boerendijk 34, 3442 AH WOERDEN
8 oktober 2024, van 17.00 tot 21.00 uur (inclusief diner) voor vrijwilligers – Veiligheidsregio IJsselland, Marsweg 39, 8013 PE ZWOLLE
geen
voor vrijwillig ploegchefs/postcommandanten en voor beroeps ploegchefs
NIPV
Ook dit jaar geven we weer graag een vervolg aan de succesvolle landelijke bijeenkomsten voor ploegchefs. We organiseren 3 bijeenkomsten in oktober, verspreid over het land.
Thema: het welzijn van de ploeg(chef)
Tijdens deze vierde editie gaan we dieper in op het welzijn van de ploeg(chef), ook wel postcommandant genoemd. Wat versta jij hieronder? Hoe ervaar jij welzijn? Wat gaat goed en wat kan er beter?
Bijeenkomsten
- 1 oktober 2024 voor beroeps bij Brandweer Kennemerland in Haarlem
- 3 oktober 2024 voor vrijwilligers bij Kazerne Woerden
- 8 oktober 2024 voor vrijwilligers bij Veiligheidsregio IJsselland in Zwolle.
Programma
We starten met een lunch of diner (optioneel), zodat je kennis kunt maken met je collega’s uit het land. Daarna volgt een introductie die wordt gegeven door een inspirerende spreker. Na een korte pauze is er tijd en ruimte voor intervisie, waarin je jouw vragen, dilemma’s en ervaringen kunt delen met je collega-ploegchefs.
Sprekers
Per bijeenkomst hebben we een andere inleidende spreker.
- 1 oktober 2024
Introductie door Marcel van de Pol, bedrijfsmaatschappelijk werker en GGZ-agoog bij Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VRAA)
Marcel van de Pol is 16 jaar werkzaam binnen de VRAA. Hij is begonnen als brandweerprofessional en later als duiker in de repressieve dienst. Sinds 2019 werkt Marcel als bedrijfsmaatschappelijk werker binnen VRAA. Daarnaast is hij GGZ-agoog en is hij coördinator van het BOT/TCO. Marcel begeleidt als bedrijfsmaatschappelijk werker mensen binnen de organisatie die problemen ervaren binnen hun werk of privé. De problematiek is zeer divers en loopt uiteen van een geschil op de werkvloer, problemen thuis tot mentale klachten en PTSS.
- 3 oktober 2024
Introductie door Thérèse van Mil, organisatiepsycholoog bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR)
Thérèse van Mil houdt zich bezig met mentale overbelasting (waaronder burnout, PTSS en angst) voor alle medewerkers bij de VRR (ambulancedienst, brandweer, meldkamer en ondersteunende afdelingen). Ze werkt al 23 jaar voor de VRR en sinds 4 jaar in de rol van organisatiepsycholoog. Daarnaast is ze 1,5 jaar gedetacheerd geweest bij de politie als psycholoog. Hier gaf zij voorlichting over PTSS, voerde ze mental check-up-gesprekken en begeleidde ze politiecollega’s, ook na grote incidenten.
Omdat Thérèse de eerste psycholoog is binnen een veiligheidsregio, is zij dit jaar veel in de publiciteit geweest over preventie van PTSS bij de brandweer. Op haar LinkedIn deelt zij o.a. haar publieke optredens. Thérèse vindt het leuk om haar ervaringen te delen en gaat graag, ook buiten de VRR, het gesprek aan met brandweermensen. - 8 oktober 2024
Introductie door Leon Bal, geestelijk verzorger bij Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Leon Bal is 20 jaar vrijwilliger bij de brandweer. Vanuit die ervaring heeft hij het project ‘geestelijke verzorging’ opgezet in de VRU. Hij is zeer gemotiveerd om mentaal welzijn en veerkracht meer in de picture te krijgen bij Brandweer Nederland. Dat doet hij door bij de VRU individuele collega’s te begeleiden, met beleidsadvies, training en met wetenschappelijk onderzoek naar de impact van ingrijpende gebeurtenissen op brandweerkrachten. Tijdens zijn bijdrage vertelt hij je graag meer over hoe we in onze veiligheidsregio’s de zorg voor mentale gezondheid en veerkracht kunnen versterken.
Aanmelden
Wil je deelnemen aan een van de bijeenkomsten? Meld je dan uiterlijk 10 september aan door een e-mail te sturen naar onderstaand adres.