Kennisevent: De vele gezichten van extreem geweld

Op woensdag 4 december organiseert het NIPV het kennisevent “De vele gezichten van extreem geweld”, waarin de zowel de verschillende vormen van extreem geweld, de betrokken diensten als de hun dilemma’s en uitdagingen centraal staan.

Kerngegevens

Datum

4 december 2024, 12:30-17:30 uur

Locatie

NIPV, Arnhem (Kemperbergerweg 783 te Arnhem)

Kosten

geen

Voor wie

Professionals die werkzaam zijn rondom het thema Extreem Geweld en Terrorisme, zoals operationeel en tactisch leidinggevenden van de betrokken hulpdiensten en organisaties (bijv. politie, brandweer, ambulancezorg GGD/GHOR, veiligheidsregio, gemeente).

Organisator

Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)

Meer informatie

Wanneer we aan extreem geweld denken, komen vaak beelden naar boven van grootschalige, flitsincidenten zoals het schietdrama in Alphen aan den Rijn, de tramaanslag in Utrecht of de recente brand- en schietincidenten in Rotterdam. Extreem geweld kent echter vele vormen, die variëren in omvang, duur en frequentie, en waarbij verschillende hulpdiensten en organisaties een rol spelen.

Programma

Toelichting op programma

Langdurig extreem geweld in Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen werd het afgelopen jaar herhaaldelijk geconfronteerd met extreem geweld, waarbij onder andere de woning, auto’s en het bedrijfspand van één persoon meerdere malen het doelwit waren van aanslagen. Met als hoogtepunt een zeer heftige uitslaande brand en zwaargewonde familieleden tot gevolgIn deze sessie deelt burgemeester Bert Wijbenga zijn ervaringen met deze extreme casus en de impact die dit langdurige geweldsincident had op de hulpdiensten, de (eigen) ambtelijke organisatie en de stad. Hij gaat in op de uitdagingen die dit voor de gemeente met zich meebracht en bespreekt de rol van de burgemeester in de aanpak van dergelijke situaties van extreem geweld.

Verschillende aspecten en visies op de veiligheid van hulpverleners bij extreem geweld

De veiligheid van hulpverleners staat in deze sessie centraal. Bij het optreden in situaties van extreem geweld is een volledig veilige werkomgeving vaak niet te garanderen. Soms richt de agressie en het geweld zich zelfs direct op de hulpverleners. Welke dilemma’s en uitdagingen ervaren hulpverleners op zowel tactisch als operationeel niveau bij extreem geweld? En verschillen deze uitdagingen bij diverse vormen van extreem geweld? Wat is de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden en de werkgever in zulke situaties?

In deze sessie worden deze vragen belicht in de presentaties van Ruud Verkuijlen (Landelijk coördinator jaarwisseling, Politie), Remco van Werkhoven (Hoofd onderzoek & analyse; Hoofdofficier van Dienst Brandweer, Rotterdam-Rijnmond) en door een collega uit de witte kolom die ieder vanuit hun eigen perspectief reflecteren op het thema veiligheid van en voor hulpverleners. Na korte presentaties gaan we met de sprekers in gesprek over verschillen, overeenkomsten en samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten.

Samenwerken en opschaling bij extreem geweld

Incidenten met extreem geweld vereisen vaak de inzet van meerdere hulpdiensten en de betrokkenheid van specialistische teams zoals de Dienst Speciale Interventies (DSI) en het Quick Response Team (QRT) van de brandweer. Daarbij kan de snelheid en dynamiek van een incident met extreem geweld soms op gespannen voet staan met de trager ontwikkelende opschalingsstructuren. Tegelijkertijd is een goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken hulpdiensten cruciaal voor een effectieve respons en de veiligheid van zowel de hulpverleners als de betrokken burgers. In deze sessie reflecteren we vanuit zowel onderzoek als praktijk hoe samenwerking effectief kan worden georganiseerd binnen de dynamiek van extreem geweld.

Allereerst zullen Jeroen Wolbers (Associate professor of Crisis Governance, Universiteit Leiden) en Joyce Kox (Onderzoeker crisisbeheersing, NIPV) vanuit onderzoeksperspectief een korte presentatie geven over de verschillende manieren van coördineren binnen de crisisorganisatie en hoe deze zich manifesteerden bij de tramaanslag in Utrecht en de brand- en schietincidenten in Rotterdam. Vervolgens gaan we over deze thema’s in gesprek met een functionaris van de DSI, Alwin Beukenholdt (Wachtcommandant QRT, Rotterdam-Rijnmond) en André van Kampen (Teamchef Politie; Leider CoPI).