De afgelopen jaren verschijnen er steeds vaker berichten in het nieuws over agressie tegen hulpverleners. Het lijkt erop dat agressie en geweld tegen hulpverleners zijn toegenomen. Dat geldt zowel voor ambulancehulpverleners, politie als brandweer maar ook voor andere overheidsinstanties.
Taskforce Onze hulpverleners veilig
Op 31 maart 2021 werd het startschot gegeven voor de Taskforce Onze hulpverleners veilig. De Taskforce heeft in samenspraak met de politie, boa’s en brandweer een actieprogramma opgesteld met als doel geweld en mishandeling van hulpverleners terug te dringen en Nederlanders ervan te doordringen dat nooit en te nimmer agressief gedrag richting hulpverleners geaccepteerd mag worden. Bekijk het actieprogramma van de Taskforce Onze hulpverleners veilig.
De komende twee jaar gaat de Taskforce aan de slag met een programma met drie actielijnen:
Actielijn 1: De sociale norm versterken
Actielijn 2: Veilig werkgeverschap
Actielijn 3: Agressie voorkomen en vervolgen.
Veilige Publieke Taak (VPT)
Als reactie op het optredende geweld tegen overheidspersoneel heeft de Rijksoverheid verschillende initiatieven genomen. Eén van deze initiatieven was het programma Veilige Publieke Taak (VPT). Gedurende de looptijd van het programma VPT is de ontwikkeling van agressie en geweld van derden tegen medewerkers met een publieke taak gemonitord en zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Een deel van deze onderzoeken zijn door of in opdracht van het ministerie van BZK opgesteld. De onderzoeksrapporten zijn beschikbaar via de kennisbank Openbaar Bestuur.
Toolkit opvang en nazorg na grof en extreem geweld
Samen met ARQ, Nationaal Psychotrauma Centrum heeft NIPV in opdracht van Politie en het Ministerie van Justitie een Toolkit opvang en nazorg na grof en extreem geweld ontwikkeld.
Externe bronnen
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht