Veiligheidsregio’s en NIPV versterken landelijke incidentinzichten
16 juli 2025
Om beter voorbereid te zijn op de toenemende complexiteit van incidenten en crises bundelen zeven veiligheidsregio’s hun krachten in een vernieuwend dataproject. Het NIPV ondersteunt het initiatief als kennispartner en aanjager van landelijke samenwerking en standaardisatie.

De 25 veiligheidsregio’s in Nederland zijn verantwoordelijk voor brandweerzorg en crisisbeheersing. Zij opereren in een steeds dynamischer en complexer veiligheidslandschap. Om hun toekomstbestendigheid te vergroten, wordt ingezet op informatiegestuurd werken en bovenregionale samenwerking. Het optimaal benutten van beschikbare data speelt daarin een sleutelrol.
Beperkt landelijk inzicht in incidentdata
Op dit moment is er nog geen gezamenlijk, landelijk dekkend informatieproces rond het 112-incidentafhandelingsproces (112-IAP). Slechts een deel van de meldkamerdata wordt verwerkt in de vorm van de Kerncijfers Brandweer, die het NIPV publiceert in openbare dashboards op de website Kerncijfers Veiligheidsregio’s.
Deze data zijn echter gebaseerd op nog niet-geverifieerde meldgegevens uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS), waardoor landelijk inzicht in het volledige incidentverloop ontbreekt.
Dit beperkt de mogelijkheden om bovenregionale of landelijke datamodellen te ontwikkelen die bijdragen aan snellere en effectievere hulpverlening. Terwijl juist deze modellen essentieel zijn om bij grootschalige incidenten en crises snel en gecoördineerd te kunnen optreden, met minder schade en impact voor burgers en ondernemers.
Innovatief project met datascience als motor
Binnen dit project worden voor het eerst data over het 112-IAP uit zeven veiligheidsregio’s samengebracht en geanalyseerd. Op basis hiervan worden twee datascience-toepassingen ontwikkeld:
- Een voorspelmodel voor opschaling waarmee zo vroeg mogelijk in het incident kan worden bepaald of extra inzet nodig is.
- Een dynamisch inzet/adviesmodel dat meldkamercentralisten en bevelvoerders ondersteunt bij het nemen van datagedreven beslissingen tijdens incidenten.
Het doel is om op basis van deze toepassingen aan te tonen hoe datagedreven werken kan bijdragen aan:
- Effectievere incidentbestrijding
- Minder schade
- Beter welzijn voor betrokkenen.
Daarnaast wordt op basis van de projectresultaten een concrete handreiking ontwikkeld voor landelijke datastandaardisatie. Deze maakt bredere implementatie van optimalisatiemodellen mogelijk.
Kracht van samenwerking
Het project is een samenwerking tussen Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, het samenwerkingsverband Oost-5 (bestaande uit de Veiligheidsregio’s Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, IJsselland, Twente) en het NIPV.
Het NIPV ondersteunt dit initiatief met kennis, netwerk en landelijke doorwerking. De kracht van dit project ligt in het feit dat het vanuit de praktijk is ontstaan. Door dit te koppelen aan kennisontwikkeling en landelijke afstemming ontstaat een stevige basis voor duurzame vernieuwing in de incidentafhandeling. De combinatie van praktijkervaring, datagedreven innovaties en concrete standaarden vormt een waardevol fundament waarop andere veiligheidsregio’s kunnen aansluiten.
Amy Matser, lector Datagedreven publieke veiligheid: “Met dit project hopen we een waardevolle bijdrage te leveren aan het nieuwe Masterprogramma Informatievoorziening 2025-2030.”
Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vanuit het Innovatiebudget Digitale Overheid.