label Informatiegestuurde veiligheid

NIPV ontvangt subsidie voor onderzoeksbijdrage aan vernieuwend onderzoek naar crowd-simulaties

9 juli 2025

Het NIPV gaat een bijdrage leveren aan het project INVISE, een samenwerking met technologiepartner uCrowds en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Het project richt zich op de ontwikkeling van digital twins: digitale kopieën van de leefomgeving, die beter kunnen voorspellen hoe mensen zich gedragen bij grote evenementen en in crisissituaties.

INVISE beeld
INVISE beeld.

INVISE richt zich op het combineren van verschillende soorten data, denk aan 3D-beelden van gebouwen en straten én informatie over bijvoorbeeld looproutes of nooduitgangen. Door deze gegevens beter op elkaar af te stemmen, kunnen computersimulaties betrouwbaarder voorspellen hoe mensen zich gedragen in drukke situaties, zoals bij SAIL Amsterdam of Koningsdag. Maar de toepassingen van INVISE zijn breder: van drukke stadscentra tot militaire operaties. Door steeds beter gebruik te maken van digitale simulaties, wordt Nederland beter voorbereid op toekomstige risico’s en crises.

Roland Geraerts (CEO uCrowds): “Bij uCrowds onderzoeken we hoe fotogrammetrische visuele én semantische lagen in digital twins beter op elkaar kunnen worden afgestemd. We willen weten hoe deze combinatie bijdraagt aan zowel natuurgetrouwe als efficiënte crowd-simulaties. Zo maken we simulaties niet alleen realistischer, maar ook beter inzetbaar voor veiligheidsprofessionals in de praktijk.”

“Het is mooi dat we als lectoraat Datagedreven publieke veiligheid onderzoek kunnen doen dat direct aansluit bij een initiatief van de veiligheidsregio’s”, aldus lector Amy Matser. “Met dit project verhogen we de bruikbaarheid van digital twins in de praktijk.”

Joep Rozendal (programmadirecteur Informatievoorziening veiligheidsregio’s) vult aan: “In de werkpraktijk van de veiligheidsregio’s lopen we soms tegen vraagstukken aan waar we zelf niet direct de oplossing voor hebben. Soms zijn er ook kansen die we niet direct weten te verzilveren. Het NIPV heeft de kennis en kunde in huis om met goed onderzoek bij te dragen aan het oplossen van knelpunten en het verzilveren van kansen. Goed onderzoek draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van ons werk.

Ik ben blij met het onderzoek omdat het de mogelijkheid biedt om het werken met praktijksimulaties te verbeteren. Praktijksimulaties bieden goede mogelijkheden om risico’s te monitoren en zo incidenten te voorkomen. Hoe realistischer we deze simulaties kunnen maken, hoe beter het is. Het is fijn dat er extra middelen beschikbaar komen om hierin verder stappen te zetten.”

De nieuwe technologie wordt eerst getest met gegevens van eerdere evenementen. In 2026 volgen praktijktesten tijdens live-evenementen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de technische kant, maar ook hoe bruikbaar het systeem is voor de veiligheidsprofessionals.

De samenwerking vindt plaats binnen het Strategisch Programma Veiligheidsmarkt. Dit programma richt zich op het versterken van de publiek-private samenwerking voor onderzoek en innovatie in de veiligheidsmarkt.

INVISE wordt gefinancierd met de PPS-i middelen van het Ministerie van Economische Zaken vanuit TKI ICT. TKI ICT is het topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) van de ICT-sector.