Handreiking brandveiligheid afvalbedrijven

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, december 2024

Adviseurs, vergunningverleners en toezichthouders krijgen meer houvast bij het waarborgen van de brandveiligheid bij afvalbedrijven. Op 3 december is de Handreiking brandveiligheid afvalbedrijven opgeleverd en goedgekeurd door het kernteam van het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) en de Sector Milieu & Industrie van Brandweer Nederland. Het document is opgesteld door het LEC IV, in samenwerking met vertegenwoordigers van het Netwerk Industriële Veiligheid (IV) en de Sector Milieu & Industrie. Met de handreiking wordt invulling gegeven aan de wens van de veiligheidsregio’s en toezichthouders voor de ontwikkeling van een beleidskader om meer grip te krijgen op de brandrisico’s in deze specifieke bedrijvencategorie. De afgelopen jaren waren er meerdere grote en langdurige branden bij afvalbedrijven, verspreid over Nederland.

Het project startte in 2022, met een literatuuronderzoek door het NIPV naar de problematiek van branden in de afval- en recyclingbranche. In de studie werd onder andere gekeken naar wet- en regelgeving en vergunningverlening. Het literatuuronderzoek werd aangevuld met een casestudie, waarvoor vanuit het netwerk van de zes IV-regio’s een zestal incidentcasussen werd aangeleverd. Kenmerkend aan branden in de afvalbranche is dat ze vaak langdurig zijn, een grootschalige en langdurige brandweerinzet vragen, een grote (milieu)-impact hebben op de omgeving en overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken door langdurige blootstelling aan rookontwikkeling.

Drie typen maatregelen

Het ontwikkelde beleidskader biedt de veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten handvatten bij het opstellen van omgevingsplannen en vergunningverlening om de brandrisico’s in de afvalbranche beter te beheersen en te beperken. De handreiking beschrijft hiervoor drie typen maatregelen, respectievelijk voor het voorkomen van brand, het beperken van branduitbreiding en het ondersteunen van de brandbestrijding. De leidende uitgangspunten zijn dat een brand bij een afvalverwerkend bedrijf binnen vier uur onder controle moet zijn en dat binnen 24 uur de brand volledig moet zijn geblust. Toepassing van de juiste mix van maatregelen, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en het type verwerkt afval/grondstoffen, moet dit maximaal geaccepteerde scenario mogelijk maken.

De beschreven maatregelen hebben onder andere betrekking op compartimentering en compartimentsgrootte van opslag, het voorkomen van ophoping van afval buiten de opslag en in de verwerkingsruimten, toegankelijkheid en bereikbaarheid voor de brandweer en bluswatervoorziening. De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van deze risicobeheersende en repressie-ondersteunende maatregelen ligt bij de bedrijven. Ook zij kunnen gebruik maken van de handreiking bij het brandveiliger inrichten van hun terreinen en bedrijfsgebouwen.

Calamiteitenplaats

Een van de beschreven maatregelen is het realiseren van een calamiteitenplaats op het terrein van de afvalverwerker, met voldoende ruimte om tijdelijk brandend materiaal uit te rijden en af te blussen. Bij branden in afvalbulkopslag, zoals hout(pulp), biomassa of schroot, is het uit elkaar halen van de berg brandend materiaal de enige optie om het vuur effectief te kunnen doven. Daarvoor moet dan wel ruimte op het terrein beschikbaar zijn, met waarborgen voor het voorkomen van verspreiding van verontreinigd bluswater naar de omgeving. In de handreiking is verder een aanbeveling opgenomen voor het opleiden en trainen van medewerkers van afvalbedrijven in het herkennen van brandrisico’s, zoals batterijen en gevaarlijke stoffen in de afvalstroom.

Na de goedkeuring van het kernteam IV en de Sector Milieu & Industrie is de handreiking op 12 december ook besproken en vastgesteld door de landelijke Vakraad Brandveiligheid.

Lees de Handreiking brandveiligheidsmaatregelen afvalbedrijven