“Ik heb in mijn werk meer diepgang gekregen”

22 oktober 2024

Lars Carree is wethouder en loco burgemeester van Zandvoort. En rondde in 2022 de MCPM opleiding succesvol af. We vroegen Lars wat de opleiding hem heeft gebracht voor het uitoefenen van zijn vak. 

Lars Carree
Lars Carree

“Iedere casus, ieder veiligheidsincident is anders. Het is nooit rechttoe rechtaan. Wat voor mij is veranderd, is dat ik in mijn werk meer diepgang heb. Ik snap waarom structuren tot stand gekomen zijn en daardoor kan ik er ook flexibeler mee werken. De structuren binnen de crisisbeheersing kende ik wel, maar wat het een Master maakt is dat je meer strategisch leert denken. En dat je structuren eerder herkent en daar ook mee kan spelen. Als je processen begrijpt, zie je eerder in wanneer die mogelijk tot een crisis kunnen leiden en kun je daarop anticiperen.”

Bouwen op een theoretisch kader strategisch crisismanagement

“Jeugdzorg bijvoorbeeld zit in mijn portefeuille. Wat je daar ziet is dat vraag en aanbod in disbalans zijn en het systeem vastloopt. Je kunt het een beetje vergelijken met de coronacrisis: er zijn meer patiënten dan er capaciteit is. En dus word je gedwongen keuzes te maken. Wie laat je gaan en wie neem je op? Als ik dit als crisis zie, kan ik bouwen op het theoretisch kader van strategisch crisismanagement dat ik bij de MCPM heb geleerd. Welke structuren bouw ik op? Uit welke onderdelen bestaat mijn strategisch crisismanagement en waar moet ik op inzetten? Hoe zorgen we dat we niet in een acute crisis terechtkomen, maar weten we van tevoren wat er speelt? Hoe kom ik aan data?”

De kracht van de MCPM is dat het een multidisciplinaire opleiding is

Hierdoor begrijp je hoe je kunt samenwerken met anderen. Je leert waar de belangen liggen van samenwerkingspartners en hoe ze in elkaar zitten. Dat leer je door de theorie die je wordt aangereikt, maar ook door het multidisciplinaire karakter van de groep studenten. Samen werk je aan probleemstellingen en leer je dus hoe je elkaar kunt versterken. In mijn huidige werk heb ik met veiligheidsregio’s en met politie te maken. Door te begrijpen hoe ze werken en vanuit welke denkwijze en achtergrond ze komen, werk je dus veel efficiënter multidisciplinair met elkaar samen.”