De ORM in het kort
Een landelijk systeem dat informatie verzamelt over risico’s voor de fysieke veiligheid en dat waarschuwt als er gevaar dreigt.
- Risicospecialisten bij veiligheidsregio’s.
- LOCC en KCR2.
- De landelijke geovoorziening van Data4OOV.
Landelijk informatie verzamelen en waarschuwen als binnen enkele etmalen fysiek gevaar kan ontstaan, bijvoorbeeld een natuurbrand of overstroming.
- Combineert databronnen voor verschillende scenario’s.
- Geeft automatisch een waarschuwing zodra drempelwaardes worden overschreden.
- Gebruikers (risicospecialisten) hebben potentiële dreigingen eerder in beeld.
- Er is veel minder handmatig werk nodig.
Voor vragen mail je naar informatievoorziening@nipv.nl.
Over de Operationele Risicometer
Voor risicospecialisten is het lastig informatie op het juiste moment te vinden, te beoordelen en te gebruiken. Ze moeten vaak handmatig zoeken in verschillende programma’s of tools. De samenhang in deze bronnen ontbreekt. Daarom heeft het NIPV samen met professionals van verschillende veiligheidsregio’s en het LOCC de Operationele Risicometer (ORM) ontwikkeld. Die combineert en analyseert de vele databronnen die relevant zijn in gevaarlijke situaties, zoals hoogwater of natuurbrand. Risico’s voor de fysieke veiligheid komen zo sneller in beeld.
Diverse soorten data
De ORM verzamelt vooral diverse soorten data. Daartoe behoren geografische gegevens, zoals overstromingsgebieden, locaties met verminderd zelfredzamen en gebieden met een energieonderbreking. Ook haalt de risicometer gegevens op over weerswaarschuwingen en actuele evenementen. Het systeem stuurt automatisch waarschuwingen naar een risicospecialist als drempelwaarden in de data worden overschreden. Dat duidt namelijk op een gevaarlijke situatie. Dankzij die waarschuwingen kan de risicospecialist eerder en effectiever in actie komen.
Pilot
De ORM is een innovatieproject. De voorziening is ontwikkeld door de veiligheidsregio’s Zeeland, Midden- en West-Brabant, Utrecht en Zuid-Limburg, en het LOCC en het NIPV. Sinds het najaar 2024 loopt een pilotfase. Enkele veiligheidsregio’s proberen de risicometer uit en stellen de onderliggende rekenregels nauwkeurig in. In 2025 moet de risicometer beschikbaar komen voor alle veiligheidsregio’s, LOCC en KCR2 en via de landelijke geovoorziening van Data4OOV.
“Met de Operationele risicometer kunnen we ons beter voorbereiden op een crisis of deze zelfs helemaal voorkomen”
Marjolein Verberne is werkzaam bij het NIPV als projectleider van de ontwikkeling van de Operationele risicometer, een systeem dat dreigingen en risico’s vanuit verschillende databronnen koppelt en zo nodig een waarschuwing af geeft.
In onderstaand artikel vertelt ze over de meerwaarde van de Operationele risicometer, die vooral in de lauwe fase van een crisis een cruciale rol van betekenis kan innemen.
Lees het artikel van MarjoleinNieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Operationele Risicometer? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van het Programma Informatievoorziening!