Operationele risicometer (ORM)

De Operationele Risicometer is een dataservice die landelijk informatie verzamelt over risico’s voor de fysieke veiligheid. Deze informatie komt uit een groot aantal betrouwbare, landelijke bronnen. De ORM combineert en analyseert deze data om gevaarlijke situaties tijdig te herkennen, zoals hoogwater of natuurbrand. Als de risico’s te groot worden en mensen dus gevaar kunnen lopen, waarschuwt de ORM automatisch de risicospecialisten in veiligheidsregio’s.

De ORM in het kort

Wat is het?

Een landelijk systeem dat informatie verzamelt over risico’s voor de fysieke veiligheid en dat waarschuwt als er gevaar dreigt.

Voor wie?
  • Risicospecialisten bij veiligheidsregio’s.
  • LOCC en KCR2.
  • De landelijke geovoorziening van Data4OOV.
Doel

Landelijk informatie verzamelen en waarschuwen als binnen enkele etmalen fysiek gevaar kan ontstaan, bijvoorbeeld een natuurbrand of overstroming.

Voordelen
  • Combineert databronnen voor verschillende scenario’s.
  • Geeft automatisch een waarschuwing zodra drempelwaardes worden overschreden.
  • Gebruikers (risicospecialisten) hebben potentiële dreigingen eerder in beeld.
  • Er is veel minder handmatig werk nodig.
Contact

Voor vragen mail je naar informatievoorziening@nipv.nl.

Diverse soorten data

De ORM verzamelt vooral diverse soorten data. Daartoe behoren geografische gegevens, zoals overstromingsgebieden, locaties met verminderd zelfredzamen en gebieden met een energieonderbreking. Ook haalt de risicometer gegevens op over weerswaarschuwingen en actuele evenementen. Het systeem stuurt automatisch waarschuwingen naar een risicospecialist als drempelwaarden in de data worden overschreden. Dat duidt namelijk op een gevaarlijke situatie. Dankzij die waarschuwingen kan de risicospecialist eerder en effectiever in actie komen.

Pilot

De ORM is een innovatieproject. De voorziening is ontwikkeld door de veiligheidsregio’s Zeeland, Midden- en West-Brabant, Utrecht en Zuid-Limburg, en het LOCC en het NIPV. Sinds het najaar 2024 loopt een pilotfase. Enkele veiligheidsregio’s proberen de risicometer uit en stellen de onderliggende rekenregels nauwkeurig in. In 2025 moet de risicometer beschikbaar komen voor alle veiligheidsregio’s, LOCC en KCR2 en via de landelijke geovoorziening van Data4OOV.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Operationele Risicometer? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van het Programma Informatievoorziening!