“We blijven werken aan onderwijsverbetering”

juli 2024

Het is voor mij een eer dat ik het stokje van Leo de Niet mag overnemen voor het schrijven van het voorwoord van deze editie van onze nieuwsbrief. In juni werkte ik alweer een jaar met veel plezier voor het NIPV als beleidsadviseur onderwijs. In mijn werk houd ik mij bezig met beleidsthema’s die bijdragen aan de kwaliteit van ons onderwijs. Ik geef u graag een kijkje in een paar ontwikkelingen op dit gebied. 

Portretfoto van Eva van de Beek-Kool, beleidsadviseur onderwijs bij het NIPV.
Eva van de Beek-Kool, beleidsadviseur onderwijs bij het NIPV

In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt om de vastgestelde afspraken in ons onderwijsbeleid praktische uitvoering te geven. Zo hebben we nieuwe vragenlijsten ontwikkeld waarmee we bij een bredere groep betrokkenen feedback kunnen ophalen over de kwaliteit van ons onderwijs. Daarnaast hebben we een digitaal dashboard voor deelnemerstevredenheid gepubliceerd zodat we op grotere schaal evaluatieresultaten kunnen analyseren. Hiermee kunnen we onderbouwde verbeteringen blijven doorvoeren in onze onderwijsproducten. 

Verstevigen docentenbeleid

Een andere mooie ontwikkeling is het verstevigen van ons docentenbeleid, waarbij veel aandacht is voor de professionalisering van docenten. Onderdeel hiervan is een ontwikkelcyclus met voldoende mogelijkheden voor docenten om hun vakinhoudelijk én didactische kennis en vaardigheden te onderhouden. We streven hierbij naar een basiskwaliteit maar houden ook oog voor de verschillende leerbehoeften. In het najaar starten we met de uitvoering van onze plannen, zoals de organisatie van didactische en vakinhoudelijke scholingsmomenten voor docenten. 

Bovengenoemde is maar een greep uit de ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief krijgt u onder andere een update over de implementatie van de nieuwe ELO Canvas en het Ontwikkelfonds. Ook kunt u een interessant interview lezen met Dennis van Zanten, portefeuillehouder brandweeronderwijs in de RCDV en vindt u een mooie en beeldende reportages  van een bijscholingsprogramma basisprincipes van brandbestrijding voor de OvD en de praktijkweek van brandonderzoekers. Als laatste wil ik u uitnodigen om via deze nieuwsbrief kennis te maken met onze nieuwe decaan voor de niet-operationele opleidingen: Marc Ploegman

Uitkijken naar september

We gaan de zomer in. Voor sommigen een periode waar ruimte is om te reflecteren en op te laden. Wij kijken alweer uit naar september, de start van ons nieuwe onderwijsjaar. Graag attendeer ik u op ons evenement op 12 september, waarbij we ons onderwijsjaar officieel en feestelijk zullen openen. Een ander hoogtepunt in september is de start van de 54e voltijdopleiding Brandweerofficier.  

Kwalitatief goed onderwijs

Goed onderwijs valt of staat met goede docenten. Ik wil daarom afsluiten met een boodschap van waardering richting alle docenten die met zoveel passie hun kennis en vaardigheden overdragen aan de brandweer- en crisisprofessionals van nu en van de toekomst. Waar passie voor vakinhoud en didactiek samenkomen, ontstaat kwalitatief goed onderwijs. Dit doen we met elkaar en hier mogen we trots op zijn! 

Voor het voorwoord van onze volgende nieuwsbrief draag ik het stokje over aan Martin van Veldhuisen. Martin is vanuit het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV werkzaam als instructeur vakbekwaamheid. Leuk om zijn verhaal te lezen in de nieuwsbrief van oktober. 

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met plezier en interesse leest en ik wens u een goede zomer!  

Eva van de Beek – Kool 

Beleidsadviseur onderwijs Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV