Wat doet de CI-NIPV?
Toezicht houden en (her)certificeren
De Certificerende Instelling NIPV (CI-NIPV) verzorgt zowel de eerste certificatie (de initiële certificatie) als de hercertificatie. Hiervoor controleert de CI periodiek of gecertificeerde personen voldoen aan de gestelde eisen. Als beoordelingsrichtlijn gebruikt de CI werkveldspecifieke certificatieschema’s die gelden voor verschillende functies.
De CI vormt een oordeel en treft zo nodig maatregelen. De CI handelt voor de certificatie conform het Handboek Kwaliteitszorg CI-NIPV.
Opleidingsinstellingen erkennen
Onder het toezicht valt ook het erkennen van opleidingsinstellingen voor werken onder overdruk. Hiermee bewaakt CI-NIPV de landelijke kwaliteitsstandaarden van opleidingsinstellingen. De erkenning door CI-NIPV richt zich specifiek op de opleidingen Brandweerduiker en Duikploegleider bij de brandweer. Een erkenning verloopt volgens:
- Het protocol Erkenning van opleidingsinstellingen werken onder overdruk (WOD), te downloaden via de website van de Stichting Werken onder Overdruk (SWOD)
- Het Erkenningsreglement opleidingsinstellingen werken onder overdruk CI-NIPV, te downloaden onderaan deze pagina
De door de CI-NIPV erkende opleidingsinstellingen zijn:
- Stichting Brandweeropleidingen BOGO
- BC-opleidingen, centrum voor beroepsduiken
Veelgestelde vragen
Bij verlies van uw certificaat kunt u een nieuw certificaat aanvragen bij CI-NIPV. Hiervoor stuurt u een ingevulde en ondertekende verklaring naar ons toe. Hieraan zijn kosten verbonden.
De hoogte van de kosten en de Verklaring verlies certificaat WOD zijn op te vragen bij CI-NIPV.
De geldigheidsduur van het certificaat is op grond van de risicoanalyse 4 jaar. De risico’s van de werkzaamheden worden beperkt door praktische bedrevenheid in de verrichtingen, vertrouwdheid met de werkomgeving en bekendheid met het functioneren van een duikploeg.
De periode van 4 jaar is voor de certificaathouder noodzakelijk om deze doorlopende beroepservaring te onderhouden.
Indien de certificaathouder certificaten heeft in meerdere categorieën voor de brandweer (bijvoorbeeld A2 en B1) kan volstaan worden met één hercertificatie voor de meest uitgebreide scope voor de brandweer (B1). Indien u zowel een certificaat voor duikarbeid heeft als voor duikploegleider, dient u wel beide te laten hercertificeren.
Personen die een verlopen certificaat hebben en/of niet voldoen aan de eisen voor hercertificatie, moeten een initiële certificatie aanvragen met het formulier Aanvraag Herintreden.
De CI stelt het theorie- en praktijkexamen vast. Hiermee wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat getoetst. De kandidaat moet voldoen aan de gestelde entree-eisen. Uit het oogpunt van veiligheid kan de CI eisen dat de kandidaat eerst (een deel van) een opleiding volgt voordat een examen wordt afgenomen.
De CI houdt rekening met de duikopleiding of certificatie op grond waarvan de kandidaat eerder vakbekwaam werd bevonden. Ook houdt de CI rekening met de duikarbeid die is geregistreerd in het duikerlogboek.
Het formulier Aanvraag Herintreden is op te vragen bij NIPV, Bureau TEC. Op grond van de aangeleverde gegevens neemt CI-NIPV een besluit over de wijze waarop de herintreding plaatsvindt.
Als het herintredingstraject goed is doorlopen krijgt de kandidaat een nieuw certificaat en wordt opnieuw ingeschreven in het duikregistratiesysteem.
Procedure certificatie WOD
Contact
Wetgeving
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht