Registratie Instelling NIPV (RI-NIPV) en duiken

De wettelijke taak van de Registratie Instelling NIPV (RI-NIPV) is toezicht houden op en (her)registreren van personen die duiken bij de brandweer en politie. Onder het toezicht valt ook het erkennen van opleidingsinstellingen die opleidingen tot duiker, duikploegleider en duikmedisch begeleider voor de brandweer of politie aanbieden.

Nieuwe wetgeving: persoonsregistratie duikfuncties per 1 februari 2025

Per 1 februari 2025 is de persoonscertificatie voor de functies (brandweer)duiker, duikploegleider en duikmedisch en duikerarts overgegaan naar persoonsregistratie. De aanleiding voor deze verandering ligt in de basis bij veranderende EU-wetgeving met betrekking tot persoonscertificatie. De Stichting Werken onder Overdruk (SWOD) heeft in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gedurende de afgelopen jaren gewerkt aan het nieuwe registratiestelsel. Nu is het dan zover dat we er mee van start gaan. De belangrijkste veranderingen worden toegelicht in onderstaande nieuwsbrief voor certificaathouders.

Registratieschema’s

De certificatieschema’s zijn omgezet naar registratieschema’s waarbij ook inhoudelijk vernieuwingen zijn doorgevoerd per functie. De registratieschema’s staan in de Staatscourant van 12 december (nr. 39678, nr. 39683 en nr. 39685) en gaan vanaf 1 februari in werking. De certificatieschema’s komen dan te vervallen. De registratieschema’s zijn via onderstaande links te bekijken op de website van de Staatscourant.


Wat doet de RI-NIPV?

Toezicht houden en (her)registreren

De Registratie Instelling NIPV (RI-NIPV) verzorgt zowel de eerste registratie (de initiële registratie) als de herregistratie. Hiervoor controleert de RI periodiek of geregistreerde personen voldoen aan de gestelde eisen. Als beoordelingsrichtlijn gebruikt de RI registratieschema’s die gelden voor de functies: duiker, duikploegleider en duikmedisch begeleider.

De RI vormt een oordeel en treft zo nodig maatregelen. De RI handelt voor de registratie conform het Handboek Kwaliteitszorg RI-NIPV.

Brandweerduikers in beeld

Opleidingsinstellingen erkennen

Onder het toezicht valt ook het erkennen van opleidingsinstellingen voor werken onder overdruk (WOD). Hiermee bewaakt de RI-NIPV de landelijke kwaliteitsstandaarden van opleidingsinstellingen. De erkenning door de RI-NIPV richt zich specifiek op de opleidingen Brandweerduiker en Duikploegleider. Een erkenning verloopt volgens:

Opleidingsinstellingen

De door de RI-NIPV erkende opleidingsinstellingen zijn:


Register duikarbeid brandweer en politie

Het Register duikarbeid brandweer en politie bevat registraties van personen die werken onder overdruk bij de brandweer en de politie. Dit zijn duikers, duikploegleiders en duikmedisch begeleiders. Registratiehouders kunnen hun actuele status en gegevens in het register bekijken en beheren.

Download de Handleiding Register duikarbeid brandweer en politie


Klacht indienen

Heeft u een klacht over het beheer van het register door de RI-NIPV, een geregistreerde of de exameninstelling Hobéon-SKO? Lees in onze externe klachtenregeling hoe u een klacht kunt indienen. In aanvulling op artikel 1 lid 3 valt ook gedrag van geregistreerden onder deze klachtenregeling.

Veelgestelde vragen

Bij verlies van uw certificaat kunt u een nieuw certificaat aanvragen bij de RI-NIPV. Hiervoor stuurt u een ingevulde en ondertekende verklaring naar ons toe. Hieraan zijn kosten verbonden.
De hoogte van de kosten en de Verklaring verlies certificaat WOD zijn op te vragen bij de RI-NIPV. 

De geldigheidsduur van het certificaat is op grond van de risicoanalyse 4 jaar voor duiker en duikploegleider en 2 jaar voor duikmedisch begeleider. De risico’s van de werkzaamheden worden beperkt door praktische bedrevenheid in de verrichtingen, vertrouwdheid met de werkomgeving en bekendheid met het functioneren van een duikploeg.

De periode van de geldigheidsduur is voor de geregistreerde noodzakelijk om deze doorlopende beroepservaring te onderhouden.

Indien u registraties heeft in meerdere categorieën (bv. A30 en B50) kan volstaan worden met één herregistratie voor de hoogste scope (B50). Indien u een registratie heeft voor zowel duiker als duikploegleider en/of duikmedisch begeleider, dient u wel beide te laten herregistreren.

Personen die een verlopen certificaat hebben en/of niet voldoen aan de eisen voor herregistratie, moeten een initiële registratie aanvragen met het formulier Aanvraag Herintreden.

De RI stelt het theorie- en praktijkexamen vast. Hiermee wordt de vakbekwaamheid van de kandidaat getoetst. De kandidaat moet voldoen aan de gestelde entree-eisen. Uit het oogpunt van veiligheid kan de RI eisen dat de kandidaat eerst (een deel van) een opleiding volgt voordat een examen wordt afgenomen.
De RI houdt rekening met de duikopleiding of certificatie/registratie op grond waarvan de kandidaat eerder vakbekwaam is bevonden. Ook houdt de RI rekening met de duikarbeid die is geregistreerd in het logboek.

Het formulier Aanvraag Herintreden is op te vragen bij het NIPV, Bureau TEC. Op grond van de aangeleverde gegevens neemt de RI-NIPV een besluit over de wijze waarop de herintreding plaatsvindt.

Als het herintredingstraject goed is doorlopen, krijgt de kandidaat een nieuwe registratie.

Verklaring verlies certificaat WOD

Download hier de verklaring.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.