Brandweerkleding

NIPV verzorgt de uniformkleding, kazernekleding en sportkleding voor de brandweer in Nederland.

Het NIPV verzorgt voor de brandweer in Nederland de brandweerkleding. Het gaat hierbij om de uniformkleding, kazernekleding en sportkleding. Door de kleding onder centrale regie te fabriceren en in te kopen, stimuleren we de uniformiteit in brandweerkleding. Dit bespaart regio’s veel tijd. Maar dat niet alleen. De uniformiteit van de kleding die het NIPV ontwikkelt, draagt bij aan de veiligheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid van de brandweer. De kleding is ontwikkeld op verzoek van de Raad van Brandweercommandanten/Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio .

Het operationeel uniform

Het operationeel uniform vervangt op termijn de kazernekleding. Deze kleding is onder andere met brandweercollega’s ontwikkeld met het oog op draagcomfort, pasvorm en uitstraling. Daarnaast draagt het uniform bij aan de eenheid en herkenbaarheid van de brandweer in Nederland. Zo is de brandweer in één oogopslag herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners.

De veiligheidsregio’s bepalen zelf welke medewerkers het operationeel uniform dragen. Ook bepalen zij zelf per medewerker hoeveel items uit het assortiment verstrekt worden.

Het operationeel uniform bestaat uit de volgende kledingitems:

 • Polo korte/lange mouw
 • Soft shell jas
 • Ondershirt
 • Broek
 • Riem
 • Sokken
 • Polosweater (optioneel)
 • Schoenen (optioneel)
 • Doorwerkjas (optioneel)
 • Beanie (optioneel)
 • Cap (optioneel)
Kledingitems operationeel uniform

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het operationeel uniform op de website van Brandweer Nederland.

Landelijke huisstijl uitrukkleding

Het NIPV heeft in opdracht van de toenmalige Raad van Brandweercommandanten (RBC) een nieuwe huisstijl voor de uitrukkleding ontworpen. Met als doel: een krachtige, eenduidige maar ook toegankelijke uitstraling die hoort bij de brandweerprofessional. Bekijk in dit filmpje de totstandkoming en het hoe en waarom van de nieuwe huisstijl.

Filmpje over totstandkoming nieuwe huisstijl uitrukkleding.

Draagvoorschrift brandweerkleding

In het draagvoorschrift brandweerkleding staan de richtlijnen voor alle kledinglijnen van de brandweer in Nederland: het operationeel uniform, de uitrukkleding, sportkleding, kazernekleding én het ceremonieel uniform. Voor elk van deze lijnen, en combinaties daarvan, staat beschreven wanneer en hoe de betreffende kleding gedragen moet worden. Het op de juiste wijze dragen van de kleding draagt bij aan de veiligheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid van de brandweer.

Draagvoorschrift brandweerkleding

Download hier het document.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.