Verwantencontact.nl wordt ikzoekmijnnaaste.nl

15 maart 2024

De communicatie naar burgers over SIS, slachtofferinformatiesystematiek, wordt vanaf 15 maart 2024 ‘ikzoekmijnnaaste’. SIS is een landelijk afgesproken werkwijze om naasten te informeren bij een grootschalig incident. Als SIS is geactiveerd dan dienen burgers een zoekvraag in via ‘ikzoekmijnnaaste’. De nieuwe naam ‘ikzoekmijnnaaste’ beschrijft duidelijker het doel van SIS en is beter te vertalen naar andere talen. Naast de naam verandert ook de uitstraling en het telefoonnummer dat burgers bellen om een zoekvraag in te dienen.  

‘Ikzoekmijnnaaste’ voor naasten van mogelijke slachtoffers

In de communicatie naar burgers wordt vanaf 15 maart de benaming ‘ikzoekmijnnaaste’ gebruikt. Het landelijke telefoonnummer 088 0908 000 gaat open zodra SIS is geactiveerd. Iemand kan een zoekvraag indienen via dit telefoonnummer als diegene vermoedt dat een familielid, partner, vriend, vriendin of bekende is betrokken bij een ramp of incident en zelf geen contact krijgt met de persoon.  

Het SIS-team vergelijkt vervolgens de gegevens uit de zoekvragen met de gegevens van de slachtoffers in de ziekenhuizen Het is de bedoeling dat de naaste binnen zes uur teruggebeld wordt.

Over slachtofferinformatiesystematiek (SIS) 

Bij een incident met veel slachtoffers kan de regionale crisisorganisatie SIS inzetten. Een team van medewerkers van GHOR en politie verzamelt gegevens over de niet zelfredzame slachtoffers (en op verzoek ook verminderd zelfredzame slachtoffers) die bij het incident betrokken zijn. De medewerkers vergelijken de gegevens met de personen die worden gezocht door hun naasten en informeren de naasten als de gegevens overeenkomen. 

De 25 veiligheidsregio’s zijn samen opdrachtgever voor SIS. Sinds 2014 is het NIPV verantwoordelijk voor het beheer van SIS, zowel voor de werkwijze als de operationele organisatie.

Aanpassingen in publiekscommunicatie SIS per 15 maart 2024

Vanaf 15 maart 2024 is de website ikzoekmijnnaaste.nl beschikbaar voor meer informatie. Het telefoonnummer dat naasten kunnen bellen als SIS geactiveerd is, is voortaan 088 0908 000. SIS-samenwerkingspartners zoals gemeenten, veiligheidsregio’s, geneeskundige zorg en politie, zijn al eerder geïnformeerd over de verandering. Voor hen zijn ook herziene documenten beschikbaar zoals een handreiking, communicatietoolkit en taakkaarten. 

Bekijk ook