Veiligheid van schone mobiele energieopweksystemen in kaart gebracht
16 juli 2025
Het NIPV heeft in opdracht van Bryntell, een organisatie die zich op flexibiliteit in energielevering richt, de veiligheidsaspecten van schone mobiele energieopweksystemen (SMEOS) onderzocht. SMEOS zijn energieopwekkers die een schoner alternatief bieden voor vervuilende dieselaggregaten.

In deze studie is de veiligheid van een SMEOS geanalyseerd op basis van methanol of methylalcohol (MeOH). Een SMEOS bestaat doorgaans uit een energieopwekker, een externe opslagtank en een oplaadbare batterij. Ze kunnen worden ingezet voor langdurig gebruik op bouwplaatsen, infrastructurele projecten en in de maritieme sector.
In het rapport worden drie hoofdonderwerpen behandeld:
- Wet- en regelgeving
- De veiligheidsrisico’s van SMEOS op basis van MeOH
- De maatregelen om deze risico’s te beheersen.
Zes scenario’s voor incidenten
Het NIPV heeft zes mogelijke incidentscenario’s uitgewerkt. In deze scenario’s, variërend van lekkages tot brand en milieuvervuiling, zijn de effecten op de gezondheid en het milieu berekend. Zo worden de effecten geanalyseerd van verdamping van MeOH, een plasbrand met MeOH en een thermal runaway in een batterijpakket dat onderdeel is van een SMEOS-opstelling. De effecten en bijbehorende afstanden zijn gevisualiseerd in een separaat gepubliceerde samenvatting.
Regels voor veilig gebruik
Een SMEOS op basis van MeOH is vergunningsplichtig wanneer deze een opslagcapaciteit heeft van meer dan 300 liter. Maar ook zonder vergunningsplicht gelden een zorgplicht en andere algemene veiligheidsvoorschriften.
Advies om risico’s te beperken
Om risico’s te beperken worden kans- en effectbeperkende maatregelen geadviseerd. Denk aan robuuste materialen, duidelijke procedures, opleidingen van het personeel dat het SMEOS installeert en onderhoudt, periodiek onderhoud, automatische blussystemen en evacuatieplannen. Ook wordt door het NIPV een afstand van 5 meter aanbevolen tussen de opslagtank en andere onderdelen van het SMEOS of de omgeving.
Conclusie
Onderzoeker Ben Riemersma: “Met de juiste veiligheidsmaatregelen zijn SMEOS een geschikt en schoner alternatief voor dieselaggregaten. Er zijn niet genoeg data voorhanden om iets te kunnen zeggen over de kans op een incident. Toch zijn wij van mening dat de kans op incidenten klein is, zolang de juiste veiligheidsmaatregelen worden getroffen.”