Praktijkexamen Bevelvoerder: “Examinator zijn is heel leerzaam”  

7 maart 2024

Vrijdag 8 december 2023 was een spannende dag voor zes kandidaten van Veiligheidsregio Utrecht. Zij hadden die dag praktijkexamen Bevelvoerder bij het Safety Center Boxmeer. Daar voerden zij een inzet uit die werd beoordeeld door een examencommissie onder leiding van Rick Buntinx. Een verslag van een leerzame dag met veel rook.  

Een praktijkexamen Bevelvoerder bij het Safety Center Boxmeer
Een praktijkexamen Bevelvoerder bij het Safety Center Boxmeer.

8.00 uur: het is nog donker als we aankomen op de examenlocatie. Na een kop koffie begint de briefing voor de eerste drie kandidaten, waar voorzitter van de examencommissie Rick Buntinx de kandidaten welkom heet en de procedure uitlegt. De manschappen installeren zich en een half uur later kan het eerste examen beginnen. Er is een commissielid tekort, dus het is even improviseren: wie gaat de rol van AC spelen?  

9.00 uur: het is inmiddels licht maar het is koud en mistig weer. De TS komt aan op de locatie, waar al behoorlijk wat rookontwikkeling is. De bevelvoerder heeft alle informatie verzameld, onderhoudt contact met de AC en stuurt de verkenners aan. De pomp wordt aangesloten. Al snel wordt opgeschaald, want er is sprake van een incident waarbij accu’s betrokken zijn. Het slachtoffer wordt gevonden en in veiligheid gebracht. Twee examinatoren lopen mee om tegen te spelen en natuurlijk om de kandidaat te beoordelen.  

10.00 uur: het eerste examen is afgelopen. Na afloop van de inzetten bespreken de examinatoren de kandidaten na aan de hand van het beoordelingsformulier. De kandidaten krijgen vervolgens direct een terugkoppeling. De gastheer komt langs met worstenbroodjes die er bij de manschappen wel ingaan. Het is inmiddels gaan regenen en de volgende kandidaat maakt zich klaar voor het examen. 

Rol als examinator

Rick Buntinx geeft tussendoor tekst en uitleg over zijn rol als examinator. Hij is sinds 2020 officier van dienst bij Veiligheidsregio Zuid-Limburg en sinds een jaar examinator voor het NIPV. In 2018 heeft hij de voltijdopleiding Brandweerofficier gedaan en vervolgens de opleiding tot instructeur. Omdat er een tekort is aan examinatoren, werd hij gevraagd om examinator te worden en inmiddels heeft hij al diverse examens begeleid. Wat er zo leuk is aan die rol? “Het is goed voor je ontwikkeling; je staat in verbinding met de werkvloer. Bovendien bouw je een netwerk op door heel Nederland. Je leert heel veel van andere veiligheidsregio’s, waar ze soms net weer op een andere manier werken en met ander materiaal”, aldus Buntinx. 

Hardop nadenken

Er komen behoorlijk wat werkzaamheden kijken bij de taak van voorzitter. Hij legt uit: “Voorafgaand aan het examen heb je contact met de organisator en de examenlocatie om te checken of alle faciliteiten beschikbaar zijn. Daarnaast bereid je een scenario voor en print je alle materialen uit. Tijdens het examen heb je de regie en na afloop bespreek je met de examinatoren hoe de kandidaat het heeft gedaan en voer je het beoordelingsgesprek. Ten slotte zorg je voor de administratieve afhandeling.” Rick Buntinx heeft ook nog wel een tip voor kandidaten: “Een examen is een momentopname en is best spannend, omdat je moet laten zien wat je kan. Probeer logisch te blijven nadenken. Belangrijk is om hardop na te denken en foutjes bij te stellen. Let vooral op de veiligheid, die staat voorop. En vertrouw op jezelf.” 

Om 16.00 uur zit het examen erop en is het vuur gedoofd. Aan het einde van de dag zijn 3 van de 6 kandidaten geslaagd. Veiligheidsregio Utrecht heeft er weer een paar vakbekwame en gedreven bevelvoerders bij.  

Bekijk ook