NIPV tijdelijk geassocieerd lid Vereniging Hogescholen

30 maart 2022

Op dinsdag 29 maart is het memorandum van overeenstemming getekend tussen de Vereniging Hogescholen (VH) en het NIPV.

Tekenmoment memorandum: Maurice Limmen (VH) en IJle Stelstra (NIPV).

IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, : “Deze ondertekening is een belangrijke mijlpaal voor NIPV om het onderwijs en de lectoraten een stevige plek in het onderwijs- en onderzoeksveld te kunnen (blijven) geven”. Voorzitter Maurice Limmen van VH vult aan: “We verwelkomen het NIPV als lid van de Vereniging Hogescholen en samen bouwen we verder aan een innovatieve hbo-sector.”

Aanleiding voor het sluiten van deze overeenkomst is het feit dat de bepaling uit de Wet veiligheidsregio’s voor het NIPV, namelijk het ontwikkelen en in stand houden van expertise, zo nodig door het verrichten van toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening, op gespannen voet kwam te staan met de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 

Het NIPV is géén hogeschool, maar heeft wèl een zelfstandige, praktijkgerichte onderzoekstaak en die – om redenen van herkenbaarheid voor de buitenwereld – heeft georganiseerd in lectoraten met lectoren in dienst. Volgens de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek is dat echter niet toegestaan

Memorandum van overeenstemming en voorwaarden

Het memorandum van overeenstemming biedt hierin de oplossing voor beide partijen. Het NIPV wordt toegelaten als tijdelijk geassocieerd lid van de VH. De VH heeft belang bij het borgen van de kwaliteit van de lectoraten van het NIPV: de statuten en het huishoudelijk reglement van de VH worden aangepast.

Voorwaarde voor het tijdelijk geassocieerd lidmaatschap is dat we binnen een periode van 5 jaar een geaccrediteerde bacheloropleiding (mede)aanbieden, waarna het NIPV geassocieerd lid is. Daar worden door het NIPV al stappen in gezet:

  • Er is een samenwerkingsverband aangegaan met Saxion Hogescholen om een hbo-bacheloropleiding te gaan verzorgen
  • Daarnaast verzorgt het NIPV samen met de Politieacademie de onbekostigde masteropleiding Master of Crisis and Public Order Management.

Lees ook

22-10-2023
“Hoe zorg je ervoor dat je je niet op de laatste crisis voorbereidt maar op de volgende?”

“Het multidisciplinaire veld binnen crisisbeheersing vind ik erg boeiend. Er komen allemaal verschillende culturen en identiteiten bij elkaar. We kunnen allemaal naar hetzelfde probleem kijken en allemaal met een andere oplossingsrichting komen. Daarnaast heeft dit werk ook echt maatschappelijke meerwaarde.” Barry Visscher is Operationeel Manager GHOR en Regionaal Operationeel Leider (ROL). Hij rondde onlangs de opleiding Master of Crisis and Public Order Management (MCPM) af.

22-10-2023
“Ik heb in mijn werk meer diepgang gekregen”

Lars Carree is wethouder en loco burgemeester van Zandvoort. En rondde in 2022 de MCPM opleiding succesvol af. We vroegen Lars wat de opleiding hem heeft gebracht voor het uitoefenen van zijn vak.

19-10-2023
Nieuwe beoordelingsrichtlijn voor de veiligheid van batterijwisselstations

De richtlijn is voor gemeenten die vergunningsaanvragen moeten beoordelen voor batterijwisselstations.

13-10-2023
Treinincident Voorschoten: leerpunten voor de crisisbeheersing

De leerpunten gaan o.a. over gewondenspreiding, slachtofferregistratie en publiekinformatievoorziening.

12-10-2023
Luistertip: podcast De Kracht van Netwerken: Samen door de Crisis 

Over de waarde van een krachtig netwerk én over hoe je als professional netwerkbewuster wordt.

10-10-2023
Teams STH en USAR.NL oefenen met pittig scenario

De vijfdaagse oefening draaide om de samenwerking tussen de teams STH en USAR.NL.

03-10-2023
Strategische onderzoeksagenda 2023-2026 staat online

De strategische onderzoeksagenda van het NIPV bevat de belangrijkste thema’s voor het onderzoek van de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) voor de komende jaren.

02-10-2023
Nederland telt 949 brandweerkazernes

Eind 2022 waren er 949 kazernes, waarvan 843 vrijwillige kazernes en 106 beroepskazernes.