Mooi begin van het nieuwe jaar

februari 2024

Dat is nog eens een mooi begin van een nieuw jaar! Op 10 januari werd het eerste diploma Ruimtelijke veiligheid tevens het eerste diploma van het flexibel leerlandschap Risicomanagement uitgereikt aan Jaap van der Donk van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Van harte gefeliciteerd, Jaap! En natuurlijk ook felicitaties aan Leo de Niet én zijn team Brandweeropleidingen niet-operationeel. Het nieuwe leerlandschap biedt veel keuzeruimte voor brandweercollega’s om eigen modules en leerroutes te kiezen, zowel om vakbekwaam te worden als om vakbekwaam te blijven. Het heuglijke feit dat binnen dit leerlandschap het eerste diploma is behaald, is een mooie aanleiding om Leo te vragen om het voorwoord voor de volgende nieuwsbrief te schrijven. Misschien een gelegenheid voor Leo om de ‘ins and outs’ van dit leerlandschap nog eens te belichten? 

Albert Gieling
Albert Gieling, manager Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer van het NIPV.

Wat gaat 2024 ons brengen als het gaat om het brandweeronderwijs? We begonnen met de bijeenkomst op 8 februari in Amersfoort over de verbetering, versimpeling en het toekomstbestendig maken van het onderwijsstelsel voor de veiligheidsregio’s. Belangstellenden waren op uitnodiging van programmadirecteur Frans Schippers aanwezig om mee te gaan op reis naar een toekomstbestendig onderwijsstelsel ten dienste van duurzame vakbekwaamheid van de professional. Ook wordt er de komende maanden verder gewerkt aan de vernieuwing van de onderwijssystemen: de vervanging van de ELO en het examenmanagementsysteem.  

Deze nieuwsbrief is de tweede, nadat de eerste nieuwsbrief afgelopen najaar is verschenen. Viermaal per jaar zullen we jullie op deze wijze informeren over wetenswaardigheden vanuit het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV en over ontwikkelingen betreffende het brandweeronderwijs. Er volgen er dit jaar dus nog drie waarbij we ons best doen om actuele en interessante artikelen te maken die aansluiten bij jullie informatiebehoefte. Bij voorkeur artikelen met een persoonlijke touch. Ik hoop dat we daar met deze tweede nieuwsbrief in zijn geslaagd.

In de nieuwsbrief vinden jullie informatie over de onderwijsproducten die in 2024 worden ontwikkeld vanuit het Ontwikkelfonds, een inkijkje bij een praktijkexamen, informatie over de nieuwe opleiding Medewerker vakbekwaamheid, een interview met één van de NIPV-lectoren over brandveiligheidskunde en brandweeronderwijs en de ervaringen van Jaap van der Donk met het flexibel leren. 

Albert Gieling 
Manager Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV 

Bekijk ook