‘Kijk naar wat jou verbindt met andere regio’s’

5 april 2023

‘Stap uit je bubbel en kijk naar wat jou verbindt met andere regio’s en organisaties. Want soms overstijgen jouw issues de regio’, zegt Soufiane Benslimane, teammanager landelijke middelen bij NIPV. Soufiane is verantwoordelijk voor de logistieke ondersteuning van de hulpdiensten. Ook draagt hij met zijn team zorg voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen in tijden van rampen en calamiteiten, voor zowel burgers als hulpverleners. Welke tips wil hij meegeven aan organisaties in het veld?

soufiane benslimane bellend

Wat doen jullie zoal in Zoetermeer?

Soufiane: ‘Eigenlijk ontzettend veel. Onze afdeling draait piketdiensten, want we moeten meteen klaar staan. Voor de noodhulpverlening in het kader van USAR, het landelijke bijstandsteam voor Urban Search and Rescue. Maar ook als er ondersteuning nodig is voor tijdelijke zendmasten die extra bereik bieden voor C2000, het communicatiesysteem voor alle hulpdiensten.

Verder beheren we USAR-materieel en de landelijke voorraden – denk aan zandzakken, kussens, laarzen, handschoenen en jodiumpillen – maar ook het speciale materieel van de politie, zoals containers, waterwerpers en arrestatievoertuigen. En tot slot werken we samen met het Rode Kruis en de ambulancediensten via 6 grote containers die bij een grote crisis zijn in te zetten.’

Wat kan het NIPV op logistiek vlak betekenen voor de veiligheidsregio’s?

Soufiane: ‘Veel veiligheidsregio’s kennen het NIPV wel, maar niet zo zeer als logistieke organisatie. Dat is zonde, want als je samenwerkt, kan je dingen vaak veel efficiënter organiseren.

Heel praktisch gezegd: kijk voordat je als veiligheidsregio zelf iets aanschaft eerst of NIPV het al heeft staan. Of besluit om met meerdere regio’s middelen in te kopen. Dat kan ontzettend schelen in de kosten.’

Wat wil je nog meer meegeven aan de veiligheidsregio’s? 

Soufiane: ‘Stap uit je bubbel en kijk naar wat jou verbindt met andere regio’s en organisaties. Want soms overstijgen jouw issues de regio. Wij kunnen dan meedenken en helpen op manieren waar je niet aan had gedacht.

‘We zijn heel duidelijk ook een netwerkorganisatie. Alles staat met elkaar in verbinding, van onderzoek tot logistieke ondersteuning tot het werk in het veld. We zijn een kennisinstituut, maar het gaat bij ons veel verder dan theorie, onderzoek en opleiding. We staan rechtstreeks in verbinding met de veiligheidsregio’s, gemeenten, provincies, het ministerie en alle andere crisispartners.’

Wat voor mensen werken op jullie afdeling? 

Soufiane: ‘Bij ons werken zowel denkers en doeners, van projectleiders tot medewerkers die elke dag het materieel onderhouden. Maar we hebben allemaal een paar dingen gemeen: we zijn nieuwsgierig en resultaatgericht en houden van de hectiek en dynamiek van ons werkveld. En natuurlijk moet je sociaal van karakter zijn als je in de maatschappelijke hulpverlening werkt. 

Carrièremogelijkheden zijn er volop. Ik hoef maar naar mezelf te kijken: ik ben 31 en de jongste teammanager. Ik vind het belangrijk dat mijn werk impact heeft. Wat draag je bij aan de samenleving? Ik zou jonge mensen daarom adviseren om aan beide werkkringen te proeven: zowel commercieel als maatschappelijk. Neem bijvoorbeeld een commerciële baan, maar ga ook vrijwilligerswerk doen. Via het vrijwilligerswerk merk je snel genoeg of je bij een overheidsorganisatie thuishoort of niet.

We hebben regelmatig aantrekkelijke functies, stageplekken en vacatures tijdelijke inhuur beschikbaar. Kijk voor meer informatie over werken bij NIPV op werkenbij.nipv.nl.’

Bekijk ook