Hulplijn bij gevaarlijke stoffen: landelijk specialisme IBGS
6 januari 2025
“Als er gevaarlijke stoffen vrijkomen, kan de lokale brandweer dat vaak zelf oplossen. Het landelijk specialisme IBGS (incidentbestrijding gevaarlijke stoffen) is er voor uitzonderlijke gevallen. Echt grote of complexe incidenten.” Jan Jacobs, landelijk coördinator IBGS bij het NIPV, vertelt dit in een nieuwe video over het landelijk specialisme IBGS. De video is gemaakt om te laten zien waar ze voor in te zetten zijn.
Bij incidenten met gevaarlijke stoffen is vaak een adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) ter plaatse. “Die kan veel oplossen, maar wij zijn een hulplijn”, licht Jacobs toe. “Sommige stoffen zijn onbekend en dan is het fijn als iemand meedenkt. Bijvoorbeeld: moet je mensen gaan ontsmetten of niet? Is het gevaarlijk voor het milieu of niet? De landelijk adviseur gevaarlijke stoffen (LA-GS) kan meedenken en adviseren om een specialistisch team of een netwerkpartner in te zetten.”
Specialisten verlenen bijstand aan lokale gezag
“Het lokale gezag kan tijdens een incident verschillende landelijk inzetbare specialistische teams vragen om bijstand te verlenen. Er zijn bijvoorbeeld zes Grootschalige Ontsmettingseenheden, de GOE’s. Zij kunnen een grote hoeveelheid mensen ontsmetten. Zo nodig dragen ook netwerkpartners bij aan de bestrijding van grote of complexe incidenten met gevaarlijke stoffen. Denk aan het RIVM bij specialistische metingen of Defensie bij het ontsmetten van materieel en infrastructuur. Ook hebben we afspraken met verschillende chemische bedrijven over de inzet van hun specialistische bedrijfsbrandweer.”
Samenwerken met andere organisaties
“Als landelijk coördinator ondersteun ik het landelijk specialisme IBGS en mag ik onder meer de doorontwikkeling faciliteren. Dat doe ik met name door samenwerking. Niet alleen met eenheden uit verschillende veiligheidsregio’s en het NIPV, ook met bestaande en nieuwe netwerkpartners. Zo kunnen we in veel situaties met gevaarlijke stoffen, die gelukkig maar weinig gebeuren, een oplossing bieden. Die samenwerking met zoveel partijen, het door de constante ontwikkelingen uitgedaagd blijven worden, dat is wat mij heel erg bevalt.”
Over de landelijke specialismen van de brandweer en IBGS
Een incident houdt zich niet aan regio- of landsgrenzen. Ook zijn incidenten soms zo complex of groot dat speciale kennis en materieel nodig zijn. Dan is het noodzakelijk dat de brandweer de krachten bundelt en samenwerkt. Binnen IBGS onderscheiden we verschillende onderdelen die horen bij het landelijk specialisme:
- Landelijk adviseur gevaarlijke stoffen als hulplijn.
- Advies over schuimgebruik bij het afdekken van plassen met gevaarlijke stoffen.
- Meten van gevaarlijke stoffen.
- Ondersteuning van industriële bedrijfsbrandweren.
- Grootschalige ontsmetting.
- Bronbestrijding op locatie (in gaspak) met specialistische teams.
Het NIPV ondersteunt de landelijke specialismen door ontwikkeling en verbinding van expertise, systemen, mensen en middelen. Voor een veilig en veerkrachtig Nederland.