Effectiviteit waterschermen bij gas- of dampwolken van veel factoren afhankelijk 

14 maart 2024

De inzet van waterschermen of waterstralen om gas- of dampwolken te beïnvloeden heeft vaak maar een beperkt effect. Dit effect hangt af van veel factoren: bijvoorbeeld het soort gas/damp, de uitstroomsnelheid, de windrichting en de manier waarop een waterscherm wordt ingezet. Een gas- of dampwolk geheel bestrijden met een waterscherm is meestal geen realistische optie. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de literatuurstudie die het NIPV heeft gedaan in opdracht van het LEC Industriële Veiligheid.  

Brandweer zet waterscherm in

Drie manieren waarop een waterscherm een dampwolk kan beïnvloeden 

Voor het onderzoek hebben de auteurs in nationale en internationale literatuur gezocht naar informatie over de effectiviteit van waterschermen en -stralen bij incidenten met toxische of brandbare gas- en dampwolken.

Er blijken grofweg drie manieren te zijn waarop een waterscherm een dampwolk kan beïnvloeden:  

  • mechanisch (inmengen of verplaatsen) 
  • thermisch (afkoelen of opwarmen) 
  • fysisch of chemisch (oplossen).  

Welke manier in welke mate bijdraagt, is vaak niet te bepalen aan de hand van de geraadpleegde rapporten van praktijkonderzoeken en -experimenten. 

Effectiviteit waterschermen afhankelijk van veel factoren 

De onderzoekers stellen vast dat de effectiviteit van een waterscherm van veel factoren afhankelijk is. Hierdoor is het in de praktijk niet eenvoudig om een waterscherm op de juiste wijze toe te passen. Ook blijkt uit de literatuur dat het reduceren van de dampconcentratie direct achter een waterscherm goed mogelijk is. Verder achter het scherm neemt de reductie af, vermoedelijk omdat de dampwolk om het scherm heen wordt geduwd door de stroming van het water. Een waterscherm dat een dampwolk volledig reduceert en verspreiding voorkomt, lijkt in de meeste omstandigheden niet haalbaar in de praktijk. 

Bekijk ook