“De GoLive is een laatste test om te kijken of een organisatie écht aan de slag kan met netcentrisch werken”

15 juli 2024

Frank Bruinink, adviseur Netcentrisch werken bij het NIPV, is betrokken bij de aansluiting van de Nationale Reddingsvloot (NRV) op de Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb). Hij vertelt in dit interview over de laatste test, die moet bewijzen dat het NRV klaar is voor de netcentrische werkwijze.

Frank Bruinink

“Harde windstoten, extreme regenval en een dijk die op het punt van bezwijken staat: in een GoLive-oefening bootsen we een realistische crisissituatie na. De GoLive is een laatste test om te kijken of een organisatie écht aan de slag kan met netcentrisch werken. De oefening van de NRV verliep voorspoedig en de vraag ‘Kunnen we live?’ konden we dan ook zeker met een ‘ja’ beantwoorden. De NRV is nu aangesloten op de LVCb, en daarmee verbonden aan een breed netwerk van crisispartners.”

“De Nationale Reddingsvloot is een samenwerkingsverband van de brandweer en de reddingsbrigades in Nederland. In juli 2021 is de NRV ingezet tijdens de watersnood in Zuid-Limburg en de Belgische Ardennen. Deze inzet is geëvalueerd door het NIPV. Eén van de aanbevelingen uit de evaluatie was om gebruik te gaan maken van het LCMS. Zodat de informatie-uitwisseling tussen veiligheidsregio’s en het actiecentrum van de NRV nog beter verloopt en de inzetbehoefte sneller bepaald kan worden.”

“Tijdens de afsluitende GoLive-oefening toetsen we de manier waarop die informatie-uitwisseling tussen crisispartners verloopt. Ook kijken we naar het gebruik van het systeem en de wijze van beelden delen. Het scenario maken we dus zo realistisch mogelijk. In het geval van de NRV speelde het zich af in de Veiligheidsregio Kennemerland: ‘Er is sprake van wateroverlast die voor problemen zorgt. De kering van de Ringvaart is verzadigd. Er is dijkbewaking ingeschakeld. Na het bezwijken van de dijk worden drie reddingsgroepen van de NRV ingezet in het overstroomde gebied. Extra pelotons staan op de uitgangsstelling.”

“Niet alleen het scenario, maar ook de samenwerking tussen de deelnemers is zo realistisch mogelijk. Want crisismanagement is netwerkmanagement. Daarom deed een informatiemanager uit de betrokken veiligheidsregio mee aan de oefening. We borduurden daarmee voort op het implementatietraject dat crisispartners doorlopen om aan te kunnen sluiten op de LVCb. Want ook in zo’n traject, waarin de netcentrische werkwijze wordt aangeleerd, hebben de veiligheidsregio’s vanzelfsprekend een rol. Voor het implementatietraject van de NRV boden vier veiligheidsregio’s en het LOCC-KCR2 aan om als ‘adoptieregio’ mee te denken. Dit betekent dat deze regio’s het voortouw namen bij het maken van de samenwerkingsafspraken namens alle betrokken veiligheidsregio’s.”

“Ik ben blij met de NRV als nieuwe netcentrische crisispartner. Het netwerk van de LVCb wordt hiermee weer een stukje groter en krachtiger. De NRV is een mooie aanvulling op crisispartners als Ministerie van Defensie, dat het aantal krijgsmachtonderdelen begin dit jaar uitbreidde, en het Rode Kruis Nederland, dat in mei aansloot.”