Innovatie

Om Nederland veilig en weerbaar te houden, is innovatie een must. Veel innovaties zijn niet altijd zichtbaar. NIPV ondersteunt hierbij de veiligheidsregio’s door middel van een landelijk innovatie-ecosysteem (governance en netwerkstructuur).

Het innovatie-ecosysteem bestaat uit een innovatieplatform, een maandelijks online event Innovation Friday en een innovatie-podcast.


Innovatieplatform


Innovation Friday – online event

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert NIPV een Innovation Friday. Tijdens deze online bijeenkomst presenteren veiligheidsregio’s en crisispartners hun innovatieve initiatieven met landelijke potentie aan elkaar.

Ester Willemsen, programmamanager Innovatie NIPV:
“Innovation Friday is een podium voor innovatieve gangmakers, voor briljante bedenkers, voor collega’s uit het veld die innovatie willen ophalen of juist in contact willen komen met collega’s uit het veiligheidsdomein.” NIPV speelt ook hier een verbindende rol.

Innovation Friday: Blik op de toekomst

Innoveren betekent vooruitkijken: vrijdag 18 februari 2022 organiseerde NIPV de eerste Innovation Friday van 2022: een fysieke bijeenkomst waar een kijkje in de toekomst werd gegeven. Verschillende gastsprekers zoals astronaute Mindy Howard en bureau Minkowsky benaderden innovatie vanuit een ander perspectief wat interessante gesprekken opleverde.

NIPV heeft innovatie hoog op de agenda staan. Om te anticiperen op crisisbeheersing, brandweerzorg maar zeker ook risicobeheersing voor de toekomst, is beweging nodig. Beweging om samenwerking te realiseren, kennis en ervaring actief te delen en nieuwe verbindingen tussen crisispartners en professionals te maken. Elk risico of elke crisis is uniek, maar vertoont tegelijkertijd heel veel overeenkomsten. Verschillende veiligheidspartners van NIPV gaven dan ook innovatieve demonstraties waarbij kennis en ervaring uitgebreid werd gedeeld.


Innovatie Podcast

In onze podcastserie Innovatie Podcast maken we samen met de betrokken professionals innovaties en initiatieven in het veiligheidsdomein zichtbaar.

In de trailer vertellen we meer over NIPV, waarom we deze podcast zijn gestart, en wat u de komende maanden kunt verwachten.

Aflevering 1:
De Veluwe bewaken met drones

Arnoud Buiting, Programmamanager / Senior Adviseur bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

In deze aflevering gaan we in gesprek met Arnoud Buiting over een innovatieve manier van natuurbrandbestrijding: met drones! Arnoud vertelt ons over de nieuwe ontwikkelingen van dit project, de resultaten en de toekomstplannen.

Aflevering 2:
De virtuele assistent

Jorne Grolleman, Projectleider Virtuele Assistent.

In deze aflevering gaan we in gesprek met Jorne Grolleman (NIPV) over het landelijke innovatieproject ‘Virtuele Assistent’. Jorne vertelt ons o.a. hoe dit project is ontstaan, hoe de Virtuele Assistent zal worden ingezet en de visie op de toekomst.Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact op met ons via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.