OTOpia 2025
Kom naar dé netwerkdag voor OTOTEL-professionals in de crisisbeheersing. De bijeenkomst biedt veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en best practices uit te wisselen.
Kerngegevens
Datum
23 april 2025
Locatie
NIPV Arnhem
Kosten
50 euro per persoon
Voor wie
OTOTEL-professionals (OTOTEL = opleiden, trainen, oefenen, testen, evalueren, lessons learned) werkzaam in de crisisbeheersing
Organisator
NIPV
Meer informatie
Het thema van OTOpia 2025 is leren in een turbulente wereld!. Keynote spreker Martin Wijnen, met zijn ervaring als commandant Landstrijdkrachten tot 2024 en als directeur-generaal Rijkswaterstaat, weet als geen ander wat het betekent om in een turbulente wereld te leren.
Programma
- Ontvangst en registratie
- Opening door de dagvoorzitter Koos Kranenburg, coördinerend adviseur Crisisbeheersing en Civiel Militaire Samenwerking, Ministerie van Defensie
- Keynote leren in een turbulente wereld Martin Wijnen, directeur-generaal, Rijkswaterstaat
- In gesprek met Martin Wijnen
- Ludieke terugkoppeling John van der Sanden
- Pauze
- Eerste ronde deelsessies
- Indisch buffet
- Tweede ronde deelsessies
- Presteren onder druk, hoe houden we ons hoofd koel, Oscar Prins, Defensie staf, Ministerie van Defensie
- Ludieke afsluiting John van der Sanden Afsluiting door de dagvoorzitter
Toelichting deelsessies rondes 1 en 2
Crisis professionals van morgen: samen slimmer leren
Studenten Hogeschool Saxion
Generatie Z is de toekomst van crisisbeheersing, maar hoe zorgen we ervoor dat zij goed voorbereid en betrokken zijn? In deze interactieve sessie ontwikkelen we samen een visie op toekomstbestendige OTO-strategieën en bedenken we praktische oplossingen om de kloof tussen generaties te overbruggen.
Whole of Society concept; panacee of box van pandora
Marie-Louise van Schaijk, directeur Veiligheidsregio & commandant Brandweer Brabant-Noord
Wat kunnen we vanuit whole-of-society leren/meenemen naar crisisbeheersing? Crises vragen in toenemende mate samenwerking van hulpverleningsorganisaties, maar ook samenwerking met en ondersteuning door maatschappelijke organisaties en burgerinitiatief. Maar hoe ver gaat dat en hoe zorgen we dat deze samenwerking ook optimaal functioneert? Een taak voor de toekomstige OTO-professionals binnen de crisisbeheersing?
Waarom Rijkswaterstaat niet vergeet…
Rozemarijn Hartkamp en Rebecca Gerbers, adviseur crisisbeheersing, Rijkwaterstaat
Sinds 2020 heeft Rijkswaterstaat een vakgroep EVM (evalueren, verbeteren en monitoren). Naast evalueren, monitort de vakgroep in hoeverre aanbevelingen en leerpunten worden opgevolgd. Hoe dan? En wat zijn de succesfactoren bij het implementeren van verbeteringen? Tijdens de deelsessie wordt ook geoefend met hoe je aanbevelingen het beste formuleert (en hoe dus niet).
Vergroot je weerbaarheid tegen desinformatie
Marije Arentze , adviseurs veiligheid en Leon Ziengs, adviseurs veiligheid, TwynstraGudde
Het herkennen van en effectief omgaan met desinformatie is een groeiende uitdaging binnen de crisisbeheersing. Deze workshop biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode om misleidende informatiestromen te identificeren, te analyseren en te neutraliseren. Zo vervul je je rol in de crisisbeheersing met meer vertrouwen, en vergroot je je weerbaarheid tegen desinformatie.
Leren van de luchtvaart, van Crew Resource Management (CRM) naar Team Resource Management (TRM).
Mario Schoonderwoerd, consultant/trainer, MPMS M&A en Bert Timmermans, consultant/trainer, Human Factors Adviesgroep.
Crew Resource Management (CRM) is al jaren de basis voor succesvol samenwerken in de luchtvaart. Het heeft de luchtvaart de veiligste manier van vervoer gemaakt. Ontdek wat we kunnen leren van CRM-trainingen en hoe dit toe te passen in Team Resource Management (TRM) training in de crisisbeheersing.
Omgaan met Draken
Brain Bakery
Je ontdekt onder andere welke verschillende soorten draken er zijn, waar ze goed in zijn en waar hun valkuilen liggen. Een mix van luchtige filosofie, humor en vooral veel praktische tips om de draken te herkennen én er op een goede manier mee om te gaan. Denk aan een dynamische sessie waarin je niet alleen meer leert over jezelf (ja we zijn er allemaal zelf ook één), maar ook over je collega’s, leidinggevende, partner etc. Leuk, interactief en vooral heel verhelderend en binnen ieder team toepasbaar voor een goede en efficiënte samenwerking!