Drones en robots van Team Digitale Verkenning afgelopen jaar 330 keer gealarmeerd 

6 februari 2024

In 2023 ondersteunde Team Digitale Verkenning (TDV) maar liefst 330 keer bij een incident. Dit landelijk brandweerspecialisme levert onbemande systemen, zodat brandweermensen effectiever, efficiënter en veiliger hun werk kunnen doen. Het gaat om bijvoorbeeld drones, maar ook om blusrobots en om vierpotige robots. 

Team digitale verkenning tijdens een oefening
Team Digitale Verkenning ondersteunt bij het herstellen van een overlaatdam in Maastricht.

Inzet met blusrobots en drones bij branden in Den Bosch en Rutten 

Team Digitale Verkenning wordt onder meer ingezet bij hulpverlening, waterongevallen en brandbestrijding. Teammanager Robbert Heinecke licht toe: “Ook bij brandincidenten worden we ingezet, zoals enkele weken geleden in Den Bosch. In een parkeergarage onder een appartementencomplex bluste robot Brutus brandende auto’s. Ook controleerde het team met de indoor drone of de constructie nog betrouwbaar was. Je wilt natuurlijk geen mensen naar binnen sturen en er daarna achterkomen dat het niet veilig is.”  

“Datzelfde deden collega’s van Veiligheidsregio Flevoland, Veiligheidsregio IJsselland en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond eerder in Rutten. Blusrobots Brutus en Fikthor konden met camera’s veilig het pand in. Via die camera’s en die van de outdoor drone zagen we precies waar ze moesten blussen. Ondertussen controleerden we met een indoor drone of de constructie veilig genoeg was voor brandweerlieden om naar binnen te gaan.”  

Meer overzicht bij herstellen van overlaatdam 

Niet alleen bij brand ondersteunt Team Digitale Verkenning. “Begin januari was in Maastricht een woonboot losgeslagen door het doorbreken van een overlaatdam. Dat veroorzaakte schade aan de naastgelegen brug en ook de overlaatdam moest hersteld worden. Defensiehelikopters plaatsen hiervoor stenen. De teams van Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ondersteunden daarbij met beelden van de outdoor drone. Vervolgens gaven ze uitleg van die beelden. Daardoor wisten de Defensiehelikopters precies waar ze de stenen moesten plaatsen. Omdat er tijdens de operatie zowel helikopters als drones rondvlogen, rukte ook de Landelijk Adviseur Digitale Verkenning uit om de samenwerking met Defensie te coördineren.”  

Team Digitale Verkenning voor elke veiligheidsregio? 

Team Digitale Verkenning is een van de landelijke specialismen die de brandweer in Nederland ondersteunen. Het NIPV coördineert en stimuleert onder meer de samenwerking en adviseert over het opzetten van een team. Ook ondersteunt het NIPV met mensen, kennis en kunde, en middelen. Elke veiligheidsregio beslist zelf welke faciliteit het team aanbiedt. Bijvoorbeeld of dat alleen drones zijn of ook andere onbemande systemen. “Op dit moment zijn er zeven veiligheidsregio’s met een Team Digitale Verkenning en de komende tijd komen daar nog vier teams bij. We hopen dat dit aantal nog verder uitbreidt, zodat we in de toekomst de mogelijkheden binnen elke veiligheidsregio snel kunnen toepassen”, sluit Heinecke af. 

Bekijk ook