Update programma Klimaatveiligheid
Nieuws van het programma Klimaatveiligheid, juli 2025
Twee weken geleden was de NAVO-top in mijn straat. Als professional in dit domein is het heel gaaf om van dichtbij te zien hoe politie, veiligheidsregio’s, ministeries en Defensie zo’n grote operatie samen trekken.

Dag allemaal,
Twee weken geleden was de NAVO-top in mijn straat. Als professional in dit domein is het heel gaaf om van dichtbij te zien hoe een samenwerking van politie, veiligheidsregio’s, ministeries, Defensie en ongetwijfeld nog tal van onzichtbare partijen zo’n grote operatie samen trekt. Als omwonende was het prima, lopend en met de fiets kwam ik waar ik zijn moest. Alleen de herrie van helikopters 24/7 boven het huis, tja die was ik wel zat als ik eerlijk ben. Wat voor mij uiteindelijk het meest vervreemdende moment was, was om op zondagochtend al fietsende, collega’s van Defensie in jeeps in mijn eigen wijk tegen te komen. Das toch gek. En het zette mij aan het denken. We leven in de gelukkige omstandigheid dat fysieke oorlogsdreiging hier in Nederland al jaren niet heeft plaatsgevonden. Dat neemt niet weg dat er op het vlak van hybride oorlogsvoering ook in Nederland een hoop plaatsvindt. Is dat niet vergelijkbaar met de effecten van klimaatverandering?
Oorlogsdreiging is verschrikkelijk en ontwrichtend, maar geldt dat niet ook voor de effecten van klimaatverandering waar we mee te dealen hebben? Ook in Nederland zien we al effecten, we zijn niet voor niets gestart met het programma Klimaatveiligheid als veiligheidsregio’s. Maar wordt dit al als chefsache gezien of te makkelijk weggezet als ‘linkse hobby’? Gelukkig wordt op Europees niveau in toenemende mate gesproken over klimaataanpak. Maar wordt het niet eens tijd voor een NATSO? Een North Atlantic Climate Safety Organization?
Dit is helaas niet hetgeen waar we direct invloed op hebben. Waar we wel invloed op hebben is het zichtbaarder maken van klimaatveiligheid. Het belang dat veiligheidsaspecten als onderdeel worden meegenomen binnen klimaatadaptatie. Steeds meer partners zien ons. Een mooi resultaat is de deelname aan de stuurgroep DPRA, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Daarnaast hebben we onze inzichten versterkt op hoe om te gaan met schaarste en de risicoperceptie van burgers op klimaatrisico’s.
Ondertussen wordt er door collega’s hard gewerkt in drie projectwerkplaatsen. Zo zijn er praatplaten over hitte en droogte gemaakt. De praatplaten geven inzicht in de mogelijke gevolgen van hitte en droogte voor de publieke veiligheid. Per gevolg is beschreven welke partnerorganisaties (mogelijk) een rol hebben. Verder wordt de Handreiking veilige klimaatadaptatie verlandelijkt en passen we het meerlaagsveiligheidsmodel ook toe op andere klimaatrisico’s dan water zoals hitte en droogte. Ontzettend gaaf om te zien hoe we met onze kennis, expertise en vooral in samenwerking aan de slag zijn!
Hartelijke groet,
Charlotte van Ruijven
Programmamanager Klimaatveiligheid