Factsheet SIS-inzet Tarwekamp Den Haag (‘Ik zoek mijn naaste’)
7 juli 2025
Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) is ingezet na de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag op 7 december 2024. Het telefoonnummer ‘Ik zoek mijn naaste’ ging open voor ongeruste naasten van mogelijke slachtoffers. In totaal ontving ‘Ik zoek mijn naaste’ 62 oproepen. Er zijn 23 vermisten geregistreerd waarvan zeven vermisten zelf zijn teruggevonden. Drie vermisten zijn gematcht met een slachtoffer.

Download direct de Factsheet
SIS en ‘Ik zoek mijn naaste’
“Slachtofferinformatiesystematiek (SIS) is een landelijke werkwijze die bij een incident zorgt voor snelle en zorgvuldige informatie aan ongeruste verwanten. SIS is de naam van de werkwijze die professionals gebruiken. Gemeenten en veiligheidsregio’s kunnen deze werkwijze inzetten onder de naam SIS en communiceren naar buiten toe ‘Ik zoek mijn naaste’,” vertelt Annelies Barret. “Als landelijk coördinator SIS bij het NIPV leidde ik de evaluatie in goede banen. Mijn rol is dat de SIS-organisatie draaiende blijft, ook als er geen crisis is, en dat iedereen er staat wanneer dat nodig is. Ook ben ik een van de zes teamleiders SIS die om beurten piketdienst draaien.”

Eens in de zes weken piketdienst
De teamleider SIS tijdens de Tarwekamp-inzet, was Susan Meijer. “Dit is een nevenfunctie voor mij. Eens in de zes weken hebben we een week piketdienst. De wissel is op maandag en de explosie op de Tarwekamp was op zaterdag 7 december 2024. Om 8.55 uur stond ik met m’n tandenborstel in mijn mond in de badkamer toen de telefoon ging. De tv stond al aan, dus ik was op de hoogte van het feit dat er een incident was. Dus toen ik op mijn toestel zag dat het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum Haaglanden mij belde, wist ik genoeg.”
In een artikel in vakblad Crisismanager blikken Annelies Barret en Susan Meijer gezamenlijk terug op de SIS-inzet in Den Haag.
De evaluatie
In het artikel in Crisismanager vertelt Susan Meijer: “Als veiligheidsregio heb je al niet vaak zulke grote incidenten, zeker niet waarbij je dan ook nog SIS inzet. En dan moeten zij ons in die situatie ook nog van informatie voorzien, zoals het doorgeven van het publieksinformatienummer waar naar verwezen kan worden. Anders worden we ook gebeld met andersoortige vragen, zoals: wanneer kan ik terug naar mijn huis. Die mensen willen we wel graag naar de juiste plek kunnen doorverwijzen.”
Annelies Barret vult aan: “In de evaluatie kwam naar voren SIS wordt ingezet er best veel taken op de contactpersoon SIS van de veiligheidsregio en de afdeling crisiscommunicatie afkomen. We moeten hier nog meer mee oefenen samen met de veiligheidsregio. Bij de gemeente en de veiligheidsregio was het op dat moment ook hectisch – de impact van het incident was heel groot, zeker met de verwachting dat er weleens veel slachtoffers konden zijn. Zij waren blij met onze ondersteuning, maar we hebben in het begin ondanks de stresssituatie ook veel taken voor hen op ons genomen, zodat we SIS goed kunnen opstarten. Hierin moeten we de andere partijen goed trainen.”
Tips in het kort
- Er is een online toolkit voor communicatie.
- Communiceer snel over de opening van het telefoonnummer van ‘Ik zoek mijn naaste’, gebruik hiervoor de toolkit en controleer tijdens een inzet in de sectie communicatie of het juiste nummer wordt gecommuniceerd. Zorg hierbij ook dat het nummer op de juiste manier wordt uitgelegd en dat duidelijk is waarvoor mensen kunnen bellen naar het telefoonnummer van ‘Ik zoek mijn naaste’.
- Maak duidelijke afspraken over de uitwisseling van slachtoffergegevens met buurregio’s. Tijdens deze inzet verloopt de uitwisseling goed.
- Zorg voor meer bekendheid bij de politie over SIS en de werkwijze van de backoffice en leg vanuit de backoffice politie gedurende een inzet al vroeg contact met de regionale sectie politiezorg.
- Bereid de afschaling multidisciplinair voor en neem ruim (minimaal een uur) de tijd om dit te organiseren. Maak hierbij gebruik van de checklist voor de contactpersoon SIS.
- Organiseer tijdig aflossing voor operationele organisatie SIS. Start hiermee na 6 uur zodat de organisatie na 8 uur kan aflossen.
Download het document
Download hieronder de Factsheet SIS-inzet Den Haag.