Samenwerken aan een klimaatbestendig Limburg

Nieuws van het programma Klimaatveiligheid, mei 2025

Sinds 2018 werken allerlei partijen in Limburg samen aan klimaatadaptatie via de Klimaatadaptatietafel Limburg. Dit initiatief brengt o.a. gemeenten, Waterschap Limburg, Provincie Limburg, natuurorganisaties en veiligheidsregio’s bij elkaar om Limburg klaar te maken voor de klimaatadaptieve toekomst. Jeroen Hendrikx, specialist crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Limburg-Noord, sluit namens zijn veiligheidsregio aan bij dit overleg.

Foto: Rick Bouwhuis.

Klimaatadaptatietafel Limburg: klimaataanpak op provinciaal niveau

Hendrikx: “De Klimaatadaptatietafel Limburg (KAL) is opgericht om meer samenhang te creëren in de klimaataanpak op provinciaal niveau. Een tafel waar Limburg zijn gezamenlijke strategie bepaalt en afspraken maakt over hoe Limburg klimaatbestendig en water-robuust wordt. De Bestuurlijke Klimaattafel Limburg (BKaL) en de Ambtelijke Klimaattafel Limburg (AKaL) vormen de kern van dit initiatief. De BKaL is de Limburgse doorvertaling van het landsdelige en op (deel)stroomgebied georganiseerde RBOM/DHZ en het DPRA. Er ontstaat een lijn van het Rijk (Minister en Deltacommissaris) naar het RBOM op landsdeelniveau en via de BKL naar de vele initiatieven in de provincie Limburg. De Ambtelijk klimaattafel Limburg (AKaL) is het voorportaal van de BKaL.”

De rol van de veiligheidsregio

Hendrikx vervolgt: “Een bijdrage leveren aan de doelen op het gebied van klimaatadaptie is in eerste instantie niet onze primaire taak als veiligheidsregio. Wel kunnen we adviseren over ‘veilige’ en ‘gezonde’ klimaatadaptatie. Als liaison namens de veiligheidsregio is de klimaatadaptatietafel een plek waar alle grote (beleids)ontwikkelingen op het gebied van klimaat en klimaatadaptatie voorbijkomen. Denk aan de uitvoering van diverse onderdelen van de deltaprogramma’s, opgeleverde onderzoeken door overheden en diverse klimaatgerelateerde beleidsagenda’s. Het is voor onze veiligheidsregio niet haalbaar en wenselijk om bij ieder overleg in het klimaatnetwerk te zitten, daarom is deze ‘tafel’ ontzettend fijn.”

Interne en externe opgaven

“Als veiligheidsregio hebben we als overheidsorganisatie natuurlijk een eigen opgave ten aanzien van klimaatadaptatie en duurzame bedrijfsvoering. Zo zullen nieuwe kazernes klimaatneutraal worden gebouwd en bestaande gebouwen worden aangepast om klimaatbestendig te zijn. Vanuit de afdeling crisisbeheersing prepareren we op de klimaatrisico’s door specifieke planvorming, grootschalige oefeningen en risicomonitoring. Maar daarnaast adviseren we ook partners over veiligheid en gezondheid.”

Samenwerking met partners

“Veiligheidsregio’s kunnen een waardevolle partner zijn in het domein van klimaatadaptatie. Enerzijds hebben zij kennis van de risico’s van klimaatverandering, zoals overstromingen en natuurbranden, en kunnen zij adviseren over preventieve maatregelen. Anderzijds zijn zij zich bewust van de veiligheidsrisico’s die klimaatadaptatiemaatregelen met zich mee kunnen brengen. Groene daken, bijvoorbeeld, kunnen uitdrogen en brandgevaar opleveren, terwijl nieuwe overloopgebieden de aanrijroutes van hulpverleners kunnen belemmeren.”

Onbekend maakt onbemind

“Als Veiligheidsregio Limburg-Noord willen we zichtbaarder zijn voor het klimaatnetwerk. Daarom hebben we afgelopen maand de klimaatadaptatietafel ‘gehost’. Zowel het ambtelijke als bestuurlijke overleg heeft plaatsgevonden in onze nieuwe Risk Factory. Daar heb ik samen met onze directeur, Carolien Angevaren, en programmamanager Risk Factory Nick Boersma een presentatie verzorgd, om onze bekendheid te vergroten en partners ervan bewust te maken dat wij een bijdrage kunnen leveren aan een ‘veilige’ en ‘gezonde’ klimaatadaptatie.”