Opening onderwijsjaar NIPV 2025-2026

De weerbare samenleving in beweging. Dat is het thema van de opening van ons onderwijsjaar 2025-2026.

Kerngegevens

Datum

8 september 2025 van 12.30 – 17.00 uur

Locatie

NIPV Arnhem

Kosten

geen

Voor wie?

iedereen die zich bezighoudt met opleidingen op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg.

Organisator

NIPV

Deelsessies ronde 1

De brandweerkazerne als Resilience Post

Marc Ploegman decaan brandweeropleidingen operationeel, Tanja Guyken, decaan operationele brandweeropleidingen en Rijk Hofman, projectleider vakbekwaamheid, NIPV

Interactieve discussie over hoe de brandweer als Resilience-post kan dienen tijdens een crises of ramp. Welke zaken kun je met elkaar voorbereiden, welke rollen krijgen de brandweermensen van een dergelijke post? Wat kun je samen in je lokale gemeenschap organiseren? Hoe kom je zo snel mogelijk weer naar normaal?


Voltijdsofficieren kijken over de grens: weerbaarheid in het buitenland

Lisette Obbes, 54e Voltijdstudenten en Wendy van Middelkoop, decaan Leiderschap en Organisatie, NIPV

Elke voltijdsopleiding kent een buitenlandstage, een letterlijk kijkje over de grens. In deze tijden van geopolitieke spanning, stond de weerbaarheid van de samenleving bij de diverse landen die zijn bezocht op de agenda. Graag lichten enkele officieren-in-spé toe wat zij hierover geleerd hebben en welke lessen wij van het buitenland kunnen leren als het gaat om een weerbare samenleving.


Onbewuste gedragsbeïnvloeding – De inzet van nudging om weerbaarheid van de samenleving te vergroten

Joost Hermans, onderzoeker en adviseur Brandweerzorg en Elisabeth Brand, hoofddocent MCPM, NIPV

Om mensen in beweging te krijgen werkt dwingen of straffen vaak niet. Nudgen werkt dan beter: je geeft mensen een subtiel duwtje richting gewenst gedrag. In deze deelsessie bespreken we nudging-technieken en gaan deelnemers creatieve manieren bedenken om mensen in beweging te krijgen.


Samenwerken aan (klimaat)veiligheid

Charlotte van Ruijven, Programmamanager Klimaatveiligheid, NIPV

Bij alle aandacht voor klimaatadaptatie is veiligheid nog geen vanzelfsprekend onderwerp. Dat is wél nodig, omdat klimaatverandering en het klimaatbestendig maken van de leefomgeving nieuwe uitdagingen met zich meebrengen voor de veiligheid in Nederland.

In deze interactieve workshop kijken we naar mogelijkheden voor nog betere samenwerking via het zogeheten meerlaagsveiligheidsmodel, dat gebruikelijk is in de waterwereld. Gemeenten, provincies, waterschappen, bedrijven en hulpdiensten werken al nauw samen om mensen, dieren, natuur en gebouwen te beschermen. Maar dat is niet genoeg: ook voor teams die zich bijvoorbeeld bezighouden met klimaatadaptatie en gebiedsontwikkelaars is het belangrijk veiligheid standaard mee te nemen in ontwerp- en beheerplannen.


WeerbaarNL: Kennishub voor inzicht in potentieel van kennis(ontwikkeling) voor het versterken van maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht

Ezra van Duren, beleidsadviseur en Femke van den Berg, projectleider, beiden van programma versterken maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht

In deze sessie nemen we jullie mee in de ontwikkelingen binnen WeerbaarNL en schetsen we het landschap van kennisontwikkeling en -borging voor het versterken van maatschappelijke weerbaarheid en veerkracht. Samen met jullie willen we het potentieel aan kennis(ontwikkelingen) én de kansen om dit optimaal te benutten binnen de vijf maatschappelijke behoeftethema’s; veiligheid, basisbehoeften, welzijn, gezondheid en continuïteit van de maatschappij, in beeld brengen.


Deelsessies ronde 2

Masterclasses Veerkracht

Bijzonder hoogleraar Michel Dückers, crises, veiligheid en gezondheid, Rijksuniversiteit Groningen en Carian Cools, decaan opleidingen crisisbeheersing, NIPV

Meer info volgt.


Weerbare brandweermensen? Hoe brandweermensen de aandacht en steun rondom ingrijpende incidenten ervaren.

Karin Dangermond, onderzoeker en Tanja Guyken, decaan operationele brandweeropleidingen, NIPV

Brandweermensen worden tijdens hun (vrijwilligers)werk blootgesteld aan ingrijpende incidenten. Dit zijn incidenten die als zo overweldigend worden ervaren dat ze impact kunnen hebben op de mentale gezondheid en leiden tot klachten als angst en stress.

Hoe ervaren brandweermensen de psychosociale ondersteuning na ingrijpende incidenten? Met behulp van een vragenlijst is opgehaald wat goede punten, verbeterpunten en behoeften zijn. Deze inzichten worden onder andere gebruikt voor (het updaten van) de les- en leerstof van manschap tot officiersniveau op thema’s als nazorg, mentale veerkracht en duurzame inzetbaarheid. Tijdens deze deelsessie maken we samen met de deelnemers de (kennis)cirkel van praktijk, onderzoek en onderwijs rond.


Onderwijs onderweg

Frans Schippers, programmadirecteur Onderwijs Onderweg, NIPV

Het programma Onderwijs Onderweg werkt aan een goed werkend onderwijsstelsel met praktijkgericht, flexibel en up-to-date onderwijs voor alle brandweer en crisisprofessionals werkzaam in, voor of met de veiligheidsregio’s. Wil je meer weten over dit programma, stap dan in bij deze deelsessie.


Digitale schokbestendigheid: Handelingsperspectieven voor cybergevolgbestrijding

Laurens van der Varst, senior onderzoeker crisisbeheersing en Jochem Stoeten, trainer-adviseur crisisbeheersing, NIPV

De bestrijding van de maatschappelijke gevolgen van digitale ontwrichting vraagt interdisciplinaire samenwerking, tussen cybersecurity en crisisorganisaties, tussen CISO, crisisadviseur en operationeel leider. Dat zagen we bijvoorbeeld tijdens de storing in het NAFIN defensienetwerk. Wie doet wat, hoe organiseren we een effectieve responsketen en wat is eigenlijk de rol van de veiligheidsregio? Jochem en Laurens geven tijdens deze workshop een introductie op de nieuwe training Cybergevolgbestrijding.


Kennisverspreiding, doorwerking en impact van onderzoek in de beroepspraktijk

Margrethe Kobes, onderzoeker, NIPV

Nadere toelichting volgt.


Meer weerbaar door data

Amy Matser, lector datagedreven publieke veiligheid, NIPV en Hans Weda, senior onderzoeker/ data scientist, NIPV

Introductie van het nieuwe lectoraat Datagedreven publieke veiligheid: Waarom is onderzoek naar data, datascience en kunstmatige intelligentie (AI) belangrijk? En hoe kan onderzoek en onderwijs op dit gebied bijdragen aan een weerbare samenleving? Aan de hand van een aantal interessante toepassingen worden vragen en stellingen besproken met de deelnemers.