label Informatiegestuurde veiligheid

Nieuw lectoraat Datagedreven publieke veiligheid geeft impuls aan publieke veiligheid

15 januari 2025

Deze maand start het nieuwe lectoraat Datagedreven publieke veiligheid. Binnen dit lectoraat staat datascience centraal: een vakgebied dat binnen brandweerzorg en crisisbeheersing nog in de kinderschoenen staat, maar dat samen met de praktijk voor een belangrijke impuls kan zorgen om Nederland veiliger en veerkrachtiger te maken. Met datascience maken we de slag van het tellen van incidenten en dreigingen naar het verklaren en voorspellen van incidenten en dreigingen.

Afbeelding: NIPV. Deze afbeelding is gemaakt met AI.

Sterke informatiepositie is onmisbaar

Ook de ontwikkeling en toepassing van bijvoorbeeld slimme sensoren en uiteindelijk autonome robots stellen eisen aan datascience. Het toepassen van slimme sensoren moet uiteindelijk leiden tot het op grotere schaal inrichten van systemen die crises beter kunnen verklaren én voorspellen (early warning).

Eind vorig jaar stemde het algemeen bestuur van het NIPV in met de instelling van dit vijfde lectoraat binnen onze organisatie. Hiermee geven we invulling aan de ambitie zoals geformuleerd in de Strategische Onderzoekagenda 2023-2026.

Amy Matser start als nieuwe lector

Het nieuwe lectoraat staat onder leiding van lector Amy Matser. Zij brengt veel relevante kennis mee die ze heeft opgedaan als infectieziekten-epidemioloog en teamleider datascience bij de GGD Amsterdam.

Amy Matser: “Vanuit de data en door het toepassen van datascience heb ik onderzoek gedaan naar de verspreiding van infectieziekten zoals COVID-19 en de effectiviteit van preventie en bestrijding. In de brandweerzorg en crisisbeheersing worden data, datascience en artificiële intelligentie (AI) ook steeds belangrijker. Maar welke data hebben we echt nodig? En welke datascience-toepassingen hebben meerwaarde in de praktijk? Hoe borgen we privacy en welke ethische afwegingen maken we? Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s het lectoraat rondom deze thema’s vorm te geven.”

Lector Datagedreven publieke veiligheid Amy Matser.

Vliegende start met twee projecten

Binnen de onderzoekslijn datagedreven crisisbeheersing start het MultiAI-project, een samenwerking met Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, de Vrije Universiteit Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica. Ook gaat het lectoraat een vierjarige samenwerking aan met de TU Delft en Veiligheidsregio Utrecht in het Europese consortium FOURIER, aangevoerd door Politecnico di Torino.

Coby Flier, directeur Onderzoek en Onderwijs: “Een sterke informatievoorziening wordt steeds belangrijker om de toenemende complexe dreigingen, bijvoorbeeld natuurrampen en technologische verstoringen, het hoofd te bieden. Met dit nieuwe lectoraat geven we een boost aan het onderzoek op het gebied van efficiënte, veilige en duurzame inzet van data en datatoepassingen in de brandweerzorg en crisisbeheersing. Deze kennis is nodig om Nederland veiliger en veerkrachtiger te maken.”

AI toepassen om crisisorganisaties te vormen

In het MultiAI-project onderzoekt het lectoraat het gebruik van AI om crisisorganisaties aan het begin van een acute crisis te vormen. Er is gebleken dat generatieve AI er moeite mee heeft om in de operationele context de juiste duiding te geven aan de brede informatie uit bijvoorbeeld bestuurlijke netwerkkaarten. Hierdoor is het tot nog toe lastig om dergelijke tools in te zetten in de praktijk. In dit project wordt onderzocht hoe de duiding van informatie door middel van datascience verbeterd kan worden om toch te komen tot een toepasbare accurate oplossing.

Digitale tweeling voor veiligere kritische infrastructuur

In het FOURIER-project onderzoekt het lectoraat de toepassing van een digital twin om de veiligheid van kritische infrastructuur te inspecteren en te bewaken. Kritische infrastructuur, zoals het elektriciteitsnet en communicatie, is essentieel voor het functioneren van de samenleving. Het NIPV wil er daarom alles aan doen om deze te beschermen tegen allerlei soorten dreigingen. Door het toepassen van digital twin-technologie, waarin de realiteit wordt nagebootst, krijgen we inzicht in het systeem en kunnen mogelijke veiligheidsrisico’s worden gedetecteerd.

Startnotitie lectoraat Datagedreven publieke veiligheid

In de startnotitie leest u meer over de doelstellingen en de onderzoeksagenda van het lectoraat.