Brandonderzoek: een leerzame praktijkweek 

juli 2024

Deelnemers van de leergang Brandonderzoek konden tijdens de praktijkweek in mei hun kennis en vaardigheden toepassen op de Twente Safety Campus. Sanne Wijnman, onderwijskundige bij het NIPV, liep een dag mee met de deelnemers en vertelt over haar ervaringen.  

Brandonderzoekers van de brandweer en politie aan het werk tijdens de praktijkweek.
Brandonderzoekers van de brandweer en politie aan het werk tijdens de praktijkweek.

“Brandonderzoek is voor de brandweer een essentiële manier om te leren van branden en op basis daarvan te verbeteren. Onderzoek levert waardevolle informatie op over de oorzaken van branden, het brandverloop, de effectiviteit van preventieve maatregelen en de efficiëntie van de brandweerinzet. De uitkomsten zijn cruciaal voor het geven van goede voorlichting en verkrijgen van beter zicht op het brandweeroptreden.” 

Krachten gebundeld 

Het NIPV biedt al jarenlang de leergang brandonderzoeker aan om nieuwe brandonderzoekers op te leiden. De praktijkweek is hier een belangrijk onderdeel van. Wijnman legt uit: “Gedurende deze intensieve week gebruiken de deelnemers de kennis en vaardigheden die ze tijdens de leergang hebben opgedaan in een realistische praktijksituatie. Hier gaat heel wat voorbereiding aan vooraf: verschillende scenario’s worden geschreven, benodigdheden verzameld en een ingerichte ruimte wordt klaargemaakt om de scenario’s daadwerkelijk te gaan stoken. Dit jaar waren er vier verschillende scenario’s waarin vier verschillende syndicaten hun onderzoek konden uitvoeren. In zo’n syndicaat worden de krachten tussen brandweer, politie en verzekeraar gebundeld.” 

Afgebrande voorwerpen tijdens de praktijkweek brandonderzoek.
Afgebrande voorwerpen tijdens de praktijkweek brandonderzoek.

Deze leergang staat bekend om zijn interessante en inspirerende inhoud. Ook dit jaar was het succes van de leergang zichtbaar in de afsluitende praktijkweek. Wijnman: “Deelnemers konden toepassen wat ze geleerd hebben en werken nauw samen om tot waardevolle conclusies te komen. Mooi om te zien hoe er in deze week van elkaar wordt geleerd!” 

Flexibel leren  

De leergang Brandonderzoek wordt volop doorontwikkeld. “Achter de schermen wordt dit jaar hard gewerkt om de leergang toe te voegen aan ons flexibel leerlandschap, wat de leerervaring nog dynamischer en toegankelijker moet maken voor zowel de startende als de ervaren brandonderzoeker”, aldus Wijnman.