Teams STH en USAR.NL oefenen met pittig scenario
10 oktober 2023
De teams van het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van de brandweer en het Urban Search and Rescue team Nederland (USAR.NL) oefenden vijf dagen samen in Dongen. De oefening draaide om de samenwerking tussen de teams STH en USAR.NL.
Het scenario: twee bussen rijden basisschool in
Aan het begin van de dag reden twee bussen op de Dongense basisschool ‘De Noorderpoort’ in. De bussen waren ingezet voor een schoolreisje. Ze arriveerden om 07.45 uur. Kinderen waren op dat moment waarschijnlijk nog niet in de school, maar alle leerkrachten wel. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. Ooggetuigen vertelden dat beide bussen aan kwamen rijden, waarbij er plotseling één bus begon te versnellen en in botsing kwam met de andere bus. De bussen ketsten op elkaar af en reden daarna allebei met hoge snelheid het gebouw in. Het gebouw is dusdanig beschadigd dat de bussen en de omgeving instabiel zijn. Daarom kan de ter plaatse zijnde lokale brandweer het pand niet betreden. Teams STH van de brandweer en USAR.NL worden ingezet om hulp te bieden.
De ander kennen en zicht hebben op elkaars werk
Theo Uffink, adviseur en trainer bij het NIPV: “Bij een groot incident in Nederland kunnen beide teams worden ingezet. Om de samenwerking echt te ervaren is het belangrijk dat je de ander kent en zicht hebt op elkaars werk. Zodat je weet wat ieder team kan en hoe we de werkzaamheden op elkaar kunnen afstemmen.”
Vijfde oefening op rij
Marco Boulogne, Stafofficier opleiden, trainen en oefenen bij USAR.NL, vult aan: “Dit is het vijfde jaar op rij dat we deze unieke eindoefening organiseren. Elk jaar zijn we op zoek naar een bijzondere en realistische locatie, wat geen eenvoudige opgave is. In Nederland bieden oefencentra niet precies dat wat we nodig hebben. Daarom zoeken we samenwerking met gemeenten, sloopbedrijven, aannemers, leveranciers van vloerplaten en andere partners die bereid zijn ons te ondersteunen. Dit jaar heeft de gemeente Dongen ons geholpen door een oud schoolpand ter beschikking te stellen, de firma Dycore kwam met vloerplaten en sloopbedrijf Van Laarhoven ging met ons bouwen.”
Scenario met voldoende uitdagingen
“Als oefenstaf zorgen wij ervoor dat er voldoende uitdagingen in het scenario zitten voor alle specialisten, zoals bouwkundigen, hondengeleiders, verpleegkundigen, reddingswerkers en leidinggevenden. Hierdoor krijgt iedereen de kans om zijn kennis en vaardigheden te demonstreren”, gaat Boulogne verder. “Twee schoolbussen werden op de (extra en gewapende) aangebrachte vloerplaten met geweld het pand in geduwd. De enige ‘aanvalsweg’ voor de ploegen was door de bus richting de kelder waar zich nog levende personen zouden bevinden. Alles natuurlijk als de werkomgeving eerst veilig was gemaakt door het pand en het voertuig te stabiliseren.”
Beroep doen op teams STH en USAR.NL
Na instorting van een gebouw of bij dreigende instorting, bevrijdt de brandweer zo snel mogelijk de eerste slachtoffers. Zijn er daarna nog bedolven slachtoffers waarvoor een lastige en soms langdurige reddingsoperatie noodzakelijk is? Dan kan de brandweer een beroep doen op de teams STH en USAR.NL.
STH: incidenten met (dreigende) instorting
De specialistische teams STH worden ingezet bij incidenten waar sprake is van een (dreigende) instorting. Of bij incidenten met slachtoffers die met de standaardbasisinzet niet te bereiken zijn. Deze situaties vragen veel bouwkundige kennis en expertise. Bouwtechnisch inzicht, een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en oplossingsgericht werken zijn dan ook belangrijke vaardigheden van de teamleden. Verspreid over Nederland zijn er vijf teams STH operationeel, waardoor de opkomsttijd beperkt is tot 1,5 à 2 uur. Bij een incident met een omvang als in deze oefening worden standaard twee teams gealarmeerd. De wijze van alarmering verschilt nu nog per team, maar onlangs is een uniforme wijze van alarmering vastgesteld door de landelijke Vakraad Incidentbestrijding. Hiermee kunnen alle incidentregio’s op dezelfde manier een beroep doen op een bovenregionaal bijstandsteam.
USAR: meer specialistische kennis en nog zwaarder redgereedschap
Is er behoefte aan meer specialistische kennis en nog zwaarder redgereedschap? Dan wordt USAR.NL ingeschakeld. Een USAR-reddingsgroep bestaat uit tien personen, twee speurhonden en materieel. In totaal zijn er vier operationele USAR-reddingsgroepen met mensen die beroepsmatig werken voor politie, brandweer, ambulance en defensie. USAR.NL kan in Nederland binnen 4 uur inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.
Deelnemers zijn positief over oefening
Naadloos samenwerken was het doel van de oefening in Dongen. Het scenario bood daarin volop mogelijkheden. Uffink: “De reacties van de deelnemers zijn positief. Het scenario is als mooi, maar pittig ervaren. Er zitten dan ook verschillende elementen in: de deelnemers moeten de omgeving stabiliseren, in de bus zien te komen, de slachtoffers vinden, stabiliseren en ze onder de bus vandaan krijgen. Om hiertoe te komen zoeken de teams contact met elkaar om ideeën en gereedschap uit te wisselen. Ze weten goed wat ze doen en daaraan zie je dat ze al vaker samen geoefend hebben; ze weten wat ze aan elkaar hebben. Maar juist daarom is het zo goed om te blijven oefenen.”