Waarom dit onderzoek?
Ruim twee jaar lang waren de 25 veiligheidsregio’s betrokken bij de wereldwijde coronacrisis. In die twee jaar hebben de veiligheidsregio’s talrijke (evaluatie)rapporten opgesteld, met lessen en uitdagingen. Ook de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) van NIPV publiceerde meerdere snelle kennismobilisaties over het functioneren van de veiligheidsregio’s in de coronacrisis.
Wat kan er overkoepelend worden geleerd van de rol van de veiligheidsregio’s in deze langdurige en complexe crisis? Dat is de insteek van dit onderzoek. Het onderzoek bestrijkt de periode van maart 2020 tot januari 2022. De NACB heeft het onderzoek uitgevoerd onder begeleiding van de Raad van Directeuren en Commandanten Veiligheidsregio (RCDV).
Uitvoering onderzoek
De volgende vraagstukken zijn onderzocht:
- Met welke uitdagingen zijn veiligheidsregio’s in de afgelopen twee jaar geconfronteerd en wat wat heeft dit betekend voor hun optreden en de samenwerking met diverse partners?
- Hoe hebben veiligheidsregio’s ingespeeld op de steeds terugkerende besmettingsgolven en de maatschappelijke vraagstukken die hiermee gepaard gingen?
- Wat kan deze crisis ons leren voor toekomstige (al dan niet langdurige) crises?
Conclusie
De onderzoekers concluderen dat de veiligheidsregio’s een relevante bijdrage hebben geleverd aan de aanpak van de coronacrisis. Hun cruciale rol lag in het verbinden, coördineren en afstemmen met alle betrokken lokale, regionale en nationale partners.
Rapport De veiligheidsregio als verbinder in de coronacrisis
Download het document.
Negen thema’s
De rol van de veiligheidsregio’s is beschouwd aan de hand van negen thema’s. Wat zijn de belangrijkste bevindingen per thema?