Platform voor CrisisManagement: digitale weerbaarheid

23 juni 2022

In de nieuwste editie van het Platform voor CrisisManagement delen vakspecialisten en ervaringsdeskundigen boeiende verhalen, ervaringen en geleerde lessen die bijdragen aan de bewustwording van het belang van digitale weerbaarheid.

Werken achter een beeldscherm.

Cyberaanvallen en omvangrijke hacks komen steeds vaker voor. Veiligheidsregio’s willen het risico dat ze niet met hun informatiesystemen kunnen werken, natuurlijk zo veel mogelijk uitsluiten. Welke ontwikkelingen spelen er in het cyberdomein? Wat is ervoor nodig om Nederland digitaal weerbaarder te maken? U leest het in het Platform voor CrisisManagement.

Bijdragen

In dit nummer o.a. bijdragen van:

  • IJle Stelstra (algemeen directeur NIPV) en Lodewijk Asscher over het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering
  • Ton Heerts (burgemeester van Apeldoorn), Remco Poortinga (teamhoofd Security & Privacy bij SURF) en Hester Somsen (NCTV) over het Nationaal Crisisplan Digitaal
  • Pieter Halenbeek (CIO KvK) en Martijn Jonk (NCSC) over de Log4J- casus
  • Daniel Rios Loogman (hoofd Veiligheidsbureau Kennemerland) en Jeroen Brouwer (voorzitter VR ISAC) over de cyberweerbaarheid van veiligheidsregio’s.  

Lees de nieuwste editie

Lees Platform voor CrisisManagement: digitale weerbaarheid.

Over het Platform voor CrisisManagement

Het Platform voor CrisisManagement heeft als doel om een brug te slaan tussen kennis en praktijk als het gaat om het voorkomen en bestrijden van crises. Welke crisis er ook op ons pad komt, het is belangrijk om de dialoog op gang te houden om van elkaar te blijven leren.  

Het Platform voor CrisisManagement is een uitgave van NIPV in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De artikelen zijn geschreven in samenwerking met professionals, wetenschappers, crisisfunctionarissen en kennisexperts.  

Op de hoogte blijven?

We wensen u veel leesplezier toe. Suggesties zijn van harte welkom (zie Contact). Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor het Platform voor CrisisManagement via dit aanmeldformulier.

Eerder verschenen edities vindt u op de pagina Platform voor CrisisManagement.

Lees ook

01-07-2022
Resultaten Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel 2021

Hoe beleven repressieve brandweermensen hun vak? Hoe kijken ze naar ontwikkelingen in hun werk en in de brandweerorganisatie? Dat onderzocht NIPV in opdracht van het Veiligheidsberaad.

30-06-2022
Nieuw: e-module Drukluchtschuim

Bij het bestrijden van een brand kan drukluchtschuim (DLS) worden ingezet. Voor manschappen die met DLS gaan werken is er een e-module ontwikkeld. Deze bevat alle basiskennis die nodig is om met DLS in de oefenpraktijk aan de slag te gaan. De e-module is nu beschikbaar in de ELO.

24-06-2022
Geslaagde tweede editie van EU Energy Storage Systems Safety Conference

De bijeenkomst, met presentaties van inleiders uit Australië, Noorwegen, de VS, Groot-Brittannië en Nederland, is nu terug te kijken.

23-06-2022
Platform voor CrisisManagement: digitale weerbaarheid

Vakspecialisten en ervaringsdeskundigen delen boeiende verhalen, ervaringen en geleerde lessen die bijdragen aan de bewustwording van het belang van digitale weerbaarheid.

22-06-2022
Oud-brandweervrijwilligers en postcommandanten gezocht voor onderzoek naar vrijwilligheid

Doe jij mee door de vragenlijst in te vullen en/of door deel te nemen aan de online groepsgesprekken?

22-06-2022
Hoogwater in Limburg: de aanpak van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat (RWS) heeft NIPV gevraagd om een evaluatie uit te voeren van de aanpak van de hoogwatercrisis in Limburg in de periode 12 tot en met 20 juli 2021. RWS wil als crisisorganisatie leren van de inzet.

20-06-2022
Aandacht voor veilig en gezond werken

Deze week staat in het teken van veilig en gezond werken. De risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) is het startpunt voor werkgevers om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen hun bedrijf goed in kaart te brengen.

16-06-2022
Van PFAS-houdend blusschuim naar fluorvrij blusschuim

Om veiligheidsregio’s, brandweer en bedrijfsbrandweer te helpen bij de transitie naar fluorvrij blusschuim is een handig stappenplan ontwikkeld.

16-06-2022
Gesprekstool Vrijwilligheid bij de brandweer nu beschikbaar

In nauwe samenwerking met het Netwerk Vrijwilligheid van Brandweer Nederland is de ‘Gesprekstool vrijwilligheid bij de brandweer’ ontwikkeld. Hiermee kunnen brandweerkorpsen met elkaar in gesprek gaan over het thema vrijwilligheid.