Tijdens deze bijscholing komen de volgende onderwerpen aan bod;
- Stress bij incidentbestrijding
- Waarneming en besluitvorming onder tijdsdruk
- Informatie verwerken, analyseren en scenariodenken
- Van human factor naar handelingsperspectief.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
U bent docent, instructeur, (H)OvD, bevelvoerder of specialist brandpreventie en u wilt uw vakkennis op het gebied van het verkennen van gebouwbranden verrijken en verdiepen.
Wat leert u?
Na deze cursus kunt u:
- de theorie van de voorspelbare afloop in eigen woorden samenvatten en in de vorm van een onderbouwd handelingsperspectief toepassen op een beeldcasus
- de relevantie van het kenmerkenschema voor de verkenning van gebouwbranden uitleggen
- het vereenvoudigde verkenningsmodel (G-RSTV) gebruiken om een gebouwbrand van buiten naar binnen te verkennen
- het kwadrantenmodel gebruiken om de verkenningsresultaten bij een gebouwbrand te vertalen naar een passende inzettactiek en die tactiek indien nodig tijdens de inzet bijstellen
- de relatie tussen situational awareness en optional awareness leggen, waarbij u gebruikmaakt van de hiervoor genoemde verkenningsmodellen.
Programma
De ochtend staat in het teken van begripsvorming over de volgende onderwerpen: de theorie van de voorspelbare afloop, het kenmerkenschema, het vereenvoudigde G-RSTV-model en het kwadrantenmodel. Theorie en onderwijsleergesprekken wisselen elkaar af. ’s Middags past u de verschillende modellen integraal toe op een casus. U krijgt hierdoor meer inzicht in de samenhang tussen deze modellen en het belang van de toepassing ervan in de praktijk van de incidentbestrijding.
Studiewijze
De bijscholing Verkennen van gebouwbranden is een klassikale cursus waarin theorie wordt afgewisseld met casuïstiek. Het lesmateriaal staat in de ELO Brandweer. De groepsgrootte is minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
Maatwerk of incompany
Deze cursus wordt incompany aangeboden. Neem voor de mogelijkheden contact met ons op.
Contact
Exameninformatie
U rondt deze bijscholing af met een bewijs van deelname.