De energietransitie plaatst de brandweer voor nieuwe uitdagingen. We hebben hier te maken met een ontwikkeling die dwars door alle kerntaken van de basisbrandweerzorg loopt: brandbestrijding, hulpverlening en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS). Daarom kiezen we in de leerlijn Energietransitie voor brandweerinstructeurs een praktische en thematische benadering. We laten zien welke risico’s een alternatieve energiebron in de domeinen productie, distributie en gebruik met zich meebrengt en welke incidenten die risico’s kunnen veroorzaken. Vervolgens geven we de brandweer een handelingsperspectief om bij die incidenten veilig op te kunnen treden. Dat handelingsperspectief houdt rekening met de verschillende brandweertaken bij een incident met die energiebron.
Voor wie is deze cursus bedoeld?
U bent docent of instructeur van manschappen, bevelvoerders of ploegen. U wilt uw vakkennis op het gebied van de energietransitie verrijken en verdiepen. Ook wilt u weten op welke manier u de energietransitie zo concreet, beeldend en praktijkgericht mogelijk kunt instrueren, met veilig repressief optreden als focus. U volgt deze eerste cursus van de Leerlijn Energietransitie voor brandweerinstructeurs omdat u meer wilt weten van waterstof en de risico’s en inzetmogelijkheden bij incidenten met waterstof.
Wat leert u?
Deze eendaagse cursus geeft antwoord op de volgende leervragen:
- wat is de rol van waterstof in de energietransitie?
- wat zijn de kenmerkende eigenschappen van waterstof?
- hoe verhoudt waterstof zich tot andere gassen?
- waar komen we waterstof tegen?
- wat zijn de mogelijke risico’s van incidenten met waterstof?
- hoe kan een incident met waterstof aan de hand van de IBGS-procedure veilig worden bestreden?
- wat zijn speciale vakinhoudelijke en vakdidactische aandachtspunten voor instructeurs om manschappen effectief (bij) te scholen in het veilig optreden bij incidenten met waterstof?
- wat zijn speciale vakinhoudelijke en vakdidactische aandachtspunten voor instructeurs om bevelvoerders effectief (bij) te scholen in het veilig optreden bij incidenten met waterstof?
- met welke leermiddelen kunt u als instructeur in uw eigen regio manschappen en bevelvoerders (bij)scholen en oefenen in het veilig optreden bij incidenten met waterstof?
Programma
In het ochtenddeel van deze eendaagse cursus komt vooral het wat van waterstof aan de orde. Wat zijn de eigenschappen van waterstof, hoe gedraagt waterstof zich in verschillende omstandigheden, waar komen we waterstof in de samenleving tegen en hoe verhoudt deze stof zich tot andere gassen? Het ochtenddeel wordt verzorgd door Kiwa, een bedrijf dat is toegelegd op het testen, inspecteren, certificeren, adviseren en trainen van producten, diensten, systemen en organisaties in energietechnische vakgebieden. U beleeft aan de waterstoftafel bij Kiwa in Apeldoorn wat de fysische en chemische eigenschappen van waterstof zijn, in vergelijking met die van andere gassen.
In de middag richten we ons onder begeleiding van NIPV-docenten op het hoe van het bestrijden van incidenten met waterstof. Hoe (h)erkennen we de risico’s van incidenten met de productie, het transport, de opslag en het gebruik van waterstof? En hoe kunnen we de IBGS-procedure gebruiken om het incident veilig, effectief en efficiënt te bestrijden? Denk hierbij aan het gebruik van meetapparatuur, de warmtebeeldcamera, de verkenningskaart, de 6A-regel en de IBGS-gebiedsindeling. Maar ook aan het kiezen van een inzettactiek die veilig repressief optreden bij incidenten met waterstof mogelijk maakt. We nemen u mee op reis in een circuit met diverse werkvormen voor manschappen en bevelvoerders. Op die manier laten we u zien hoe u als instructeur in uw eigen regio of post met deze leervragen aan de slag kunt. Denk hierbij aan een meetpracticum en diverse proefjes met waterstof voor manschappen en aan scenario’s in Advanced Disaster Management Simulator (ADMS) waarmee bevelvoerders incidenten met waterstof virtueel kunnen trainen.
We ronden het middagdeel af met een vakdidactische handreiking. U krijgt een toelichting op de toolbox waterstof die Kiwa en NIPV via de ELO Brandweer ter beschikking stellen. Deze toolbox zit vol verwijzingen naar didactische hulpmiddelen voor het brandweeronderwijs over incidenten met waterstof. De leermiddelen die tijdens deze cursus zijn gebruikt, zoals praktijkproeven en de ADMS-scenario’s, maken ook onderdeel uit van deze toolbox. U kunt deze toolbox na deze cursus zelfstandig in het brandweeronderwijs gebruiken.
Kosten
U kunt deze cursus samen met collega-instructeurs incompany in uw veiligheidsregio organiseren. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.