Onderzoek

NIPV voert toegepast wetenschappelijk onderzoek uit naar diverse onderwerpen op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg.

Onderzoeken

Brandveiliger meubilair
OnderzoekBrandweerzorg07-03-2022
Fatale woningbranden
OnderzoekBrandweerzorg07-03-2022
Toekomstverkenning Brandweer
OnderzoekBrandweerzorg07-03-2022
Vervolg stay-in-place-concept (lopend onderzoek)
OnderzoekBrandweerzorg27-01-2022

LectoratenOnafhankelijk onderzoek

De leiding en eindverantwoordelijkheid van onderzoeken liggen bij de lectoren van NIPV. De lectoraten ontwikkelen onafhankelijk en op objectieve wijze kennis en doen, zelfstandig of in opdracht van derden, onderzoek. Verbinding met ons onderwijs, het werkveld en de samenleving staat hierbij centraal.

De lectoraten kenmerken zich door een objectieve manier van werken die is vastgelegd in een handboek onderzoek en ethische richtlijnen voor lectoren en onderzoekers. Lectoren en onderzoekers zijn onafhankelijk in de wijze waarop zij hun onderzoek inrichten en uitvoeren. Zij verantwoorden op transparante wijze hun keuzes en conclusies, de in het onderzoek gehanteerde methoden en bronnen, de zorgvuldigheid van de uitvoering alsmede eventuele doorwerking van onderzoeksresultaten in het onderwijs. In 2019 is een systeem van externe visitatie ingericht met als doel de kwaliteit van het onderzoek te evalueren en versterken.

Directie waarborgt onafhankelijkheid

De dagelijkse leiding van NIPV is in handen van de directie. De directie zorgt ervoor dat de lectoraten onafhankelijk en objectief hun onderzoek kunnen inrichten en uitvoeren. Het algemeen bestuur van NIPV (bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) geeft geen aanwijzingen over door NIPV te hanteren onderzoeksmethoden of over de inhoud van de onderzoeksrapporten van NIPV.

Openbaar

NIPV heeft als uitgangspunt dat alle onderzoeksrapporten openbaar zijn en gepubliceerd worden op deze website. 


Heeft u vragen, opmerkingen of feedback?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.