Ministerie van Defensie sluit aan op LCMS

15 maart 2023

De Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb) ondersteunt de crisisbeheersing in Nederland met zowel techniek, werkwijze als netwerk. Een onderdeel hiervan is het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS), dat inmiddels wordt gebruikt door zo’n 80 crisispartners. Het aantal deelnemers groeit nog steeds. Met de toetreding van het Ministerie van Defensie is de LVCb weer een belangrijke partner rijker.

Vorige week vond de kick-off plaats van het project Defensie op het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Met de aansluiting op het LCMS wil het Ministerie van Defensie de samenwerking versterken op het onderwerp crisisbeheersing. Het Territoriaal Operatiecentrum houdt al een ‘Operationeel Beeld Defensie’ bij in LCMS voor alle crisispartners. In de komende maanden sluiten de Regionale brigades, 11 Luchtmobiele Brigade, 43 Gemechaniseerde Brigade en 13 Lichte Brigade aan. In een volgende fase zullen ook operatie centra en eenheden van andere krijgsmachtdelen (b.v. de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine) een implementatietraject doorleven.

Theo van Vuuren, adviseur netcentrisch werken, begeleidt namens NIPV het aansluittraject van het Ministerie op het LCMS: “Het Ministerie van Defensie is een krachtige en flexibele partner in de crisisbeheersing in Nederland. Ook in de afgelopen jaren was deze hulp onmisbaar. Niet alleen met handen en spullen, maar ook in de overdracht van veel kennis en ervaring. Het is een geweldig mooie stap dat we dit nu verder versterken met deze aansluiting op het Landelijk Crisis Management Systeem.”

Versterking informatiepositie

Binnen het LCMS delen crisispartners op netcentrische wijze informatie voor een actueel, gedeeld beeld van een crisissituatie. De veiligheidsregio’s en andere deelnemende crisispartners dragen hier gezamenlijk verantwoordelijkheid voor. Het beheer van het systeem en de netcentrische werkwijze zijn belegd bij NIPV. NIPV werkt voortdurend aan de doorontwikkeling van het LCMS. In januari 2023 vond een nieuwe release plaats met daarin een aantal nieuwe functionaliteiten. Voor dit najaar staat een release op de planning die de samenwerking tussen verschillende ketens beter gaat ondersteunen. Hiermee draagt NIPV bij aan de versterking van de informatiepositie van veiligheidsregio’s en crisispartners.

Lees ook

31-03-2022
LEC IV uit de startblokken

De onthulling van het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl markeerde tijdens de netwerkdag op donderdag 17 maart de start van het LEC Industriële Veiligheid, kortweg LEC IV.

30-03-2022
NIPV tijdelijk geassocieerd lid Vereniging Hogescholen

Op dinsdag 29 maart is het memorandum van overeenstemming getekend tussen de Vereniging Hogescholen (VH) en Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

22-03-2022
Blog: Loftrompet voor het Rode Kruis

Van nuffig imago naar professionele organisatie: Rode Kruis speelt na jaren weer een rol van betekenis.

14-03-2022
Blog: Zowel één landelijk als lokale steunpunten gewenst

Voorkom dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

10-03-2022
Blog: Haal niet je eigen Oekraïner(s)…

De eerste fase na een ramp wordt wel de ‘honeymoon phase’ genoemd. Er is een roze wolk waarin velen goed willen doen. Maar doen we dan wel het goede?

07-03-2022
Blog: Opvang in plaats van noodopvang!

“Een andere mindset is noodzakelijk, leren van het verleden”, blogt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.

04-03-2022
Blog: Het OVV-rapport vraagt ook om zelfreflectie van media en ‘talking heads’

“Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam met het rapport over de eerste golf van de coronacrisis inclusief de aanloop naar de pandemie”, schrijft lector Menno van Duin.