Hoe krijgen we regie op de crisis van de toekomst?
7 november 2022
Het project Toekomstverkenning Crisisbeheersing bespreekt de aankomende veranderingen voor crisisbeheersing.
7 november 2022
Het project Toekomstverkenning Crisisbeheersing bespreekt de aankomende veranderingen voor crisisbeheersing.
Grote economische, sociale en politieke veranderingen in de samenleving. Digitale, klimatologische en gezondheidsontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Wat betekenen deze veranderingen voor de crisisbeheersing? Hoe kunnen veiligheidsregio’s het beste hierop inspelen? Deskundigen analyseren in een unieke podcastreeks hoe we om moeten gaan met toekomstscenario’s waarin een crisis de hoofdrol speelt. Zijn we daar klaar voor? Wie moet de regie nemen? Waar zitten straks de zwakke plekken?
Zo bespreekt Mart de Kruif, generaal buiten dienst, in één van de podcasts de oorlog van de toekomst. De aflevering start met een fictief nieuwsbulletin waarin een crisisscenario wordt neergezet. De host gaat in gesprek met de deskundigen en neemt vragen mee van jonge NIPV-onderzoekers: Emily Berger, Marte Luesink en Jana Domrose. Het gaat immers over hún toekomst en mogelijk trekken zíj straks aan de touwtjes.
Maar, zoals Mart de Kruif reageert op het fictieve nieuwsbericht: ‘ga eerst eens weg uit die rare hectiek van alledag’. In een opgewekt gesprek bespreekt De Kruif de rol van de politiek, het nut van een ministerie van Defensie, de geopolitiek, de rol NAVO en taken van de veiligheidsdiensten.
Lees meer over de toekomstverkenning Crisisbeheersing.
Of lees meer over de Toekomstverkenning Brandweer.
Handreiking biedt ondersteuning aan de multidisciplinaire operationele voorbereiding op spoorincidenten in de veiligheidsregio’s.
Het herziene Protocol Verdachte Objecten (PVO) versie 2 wordt op 1 april 2023 van kracht en vervangt voorgaande versies.
In de toekomst krijgt Nederland te maken met meer natuurbranden die een grotere impact op de samenleving hebben.
De eerste 13 scenariokaarten van het Scenarioboek Energietransitie staan online.
Per 1 april 2023 zal dhr. Paul Gelton, als strategisch adviseur, verbonden zijn aan de veiligheidsregio’s en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.
Feestelijke middag voor twaalf afgestudeerde GAGS’en.
Vrijdag 13 januari zijn twintig professionals gestart aan de tweejarige hbo-masteropleiding MCPM. De studenten krijgen kennis en kunde voor én door professionals.
Wat kunnen (en mogen) burgemeesters en voorzitters veiligheidsregio’s bij digitale incidenten van het Rijk verwachten en andersom?
Onderzoek naar de toegevoegde waarde van het WAS in het geheel van crisiscommunicatiemiddelen.