Meer informatie
Op 16 en 17 maart 2023 organiseert het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen een trilaterale conferentie over rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze conferentie vindt periodiek plaats waarbij de organisatie rouleert tussen Nederland en de deelstaten.
De Nederlandse Minister van Justitie en Veiligheid, de Minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen en de Minister van Binnenlandse Zaken en Sport van Nedersaksen spreken het openingswoord uit. Daarna gaan zij met elkaar in gesprek over het belang van grensoverschrijdende samenwerking bij rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst wordt onder meer gesproken over de wederzijdse informatievoorziening bij incidenten, de crisiscommunicatie en de rol van grensliaisons. Doel van de conferentie is de samenwerking op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing in het grensgebied te versterken en te komen tot werkwijzen die daaraan bijdragen.
Voor wie?
De conferentie is bedoeld voor professionals en bestuurders uit de veiligheidsregio’s die aan Duitsland (Noordrijn-Westfalen en/of Nedersaksen) grenzen en hun collega’s aan Duitse zijde. Kent u iemand voor wie dit ook interessant is, stuur deze uitnodiging dan gerust door.
Programma
Op de eerste dag zijn er zes workshops, bij aanmelden kunt u aangeven welke sessies uw voorkeur hebben.
- Crisiscommunicatie in het grensgebied
- Lessen voor de toekomst op basis van het hoogwater van juli 2021
- Risico-inventarisatie en -communicatie
- Reorganisatie van de brandweer en crisisbeheersing in Nedersaksen
- Informatiemanagement tussen hulpverleningsdiensten en crisisteams
- Natuurbrandbestrijding in het grensgebied
Locatie: DNK in Assen, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen, Nederland (website DNK). Dit is een live bijeenkomst en niet online te volgen of terug te kijken. Tijdens het plenaire gedeelte zal een tolkvoorziening aanwezig zijn.
Hotel
Overnachten kan in het Van der Valk Hotel in Assen (website hotel), Balkenweg 1, 9405 CC Assen. Wij hebben tot 8 februari kamers in optie die wij voor u kunnen reserveren. Indien u hier gebruik van wilt maken, kunt u dit aangeven bij het aanmelden. Kosten voor de overnachting bedragen € 157,50 per nacht, inclusief ontbijt, exclusief toeristenbelasting. Deze kosten zijn voor eigen rekening en moeten bij het uitchecken door de deelnemers zelf worden voldaan.
Aanmelden
Deelname aan de conferentie is gratis, u kunt zich direct aanmelden via het formulier boven in deze pagina. Aanmelden kan tot en met 1 februari.
Let op: in verband met de grote vraag en het belang van een zo breed mogelijke vertegenwoordiging kan het zijn dat de organisatie een selectie van deelnemers moet maken. Binnen twee weken na aanmelding worden de bevestigingen verstuurd.
Meer informatie?
De organisatie van de conferentie is in handen van NIPV.
Voor vragen kunt u contact opnemen met
Beschrijving workshops
Crisiscommunicatie in het grensgebied
Tijdens een crisissituatie in het grensgebied communiceert elk land naar zijn eigen bevolking. Hoe vindt de afstemming van crisiscommunicatie dan plaats tussen Nederland en de twee Duitse deelstaten? Wat zijn kansen om dat te verbeteren?
Lessen voor de toekomst op basis van het hoogwater van juli 2021
In de zomer van 2021 werden Noordrijn-Westfalen, Nederland en België getroffen door hoogwater. Na de grootste natuurramp in de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen, zijn op het gebied van crisisbeheersing aandachtspunten en suggesties voor verbetering geïdentificeerd. Op welke manier kan in de toekomst in het geval van een vergelijkbare crisissituatie nog beter worden afgestemd tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland?
Risico-inventarisatie en -communicatie
Hoe worden in Nederland risico’s in kaart gebracht en gecommuniceerd met de bevolking? Wat zijn mogelijkheden om elkaar aan beide zijden van de grens daarin te versterken?
Reorganisatie van de crisisbeheersing in Nedersaksen
Recent is de structuur van de rampenbestrijding (Katastrophenschutz) in Nedersaksen veranderd. Hoe kan in die nieuwe structuur de grensoverschrijdende samenwerking met Nederland op strategisch en operationeel-tactisch niveau het best vorm krijgen?
Informatiemanagement tussen hulpverleningsdiensten en crisisteams
Informatiegestuurd werken kent extra uitdagingen als het grensoverschrijdend vorm moet krijgen, denk alleen al aan wet- en regelgeving met betrekking tot data. Hoe gaat de beeldvorming bij een grensoverschrijdend incident in zijn werk en welke rol kan de grensliaison hierin spelen? Hoe kan dit proces verder versterkt worden?
Natuurbrandbestrijding in het grensgebied
De afgelopen jaren zijn er regelmatig natuurbranden geweest op het grensgebied tussen Nederland en Duitsland, waarbij er is samengewerkt tussen de brandweer van beide zijden. Wat is de opbrengst van deze samenwerking voor de natuurbrandbestrijding? Hoe kan die samenwerking verder worden versterkt?