Netwerkdag Watercrises: Klimaatverandering en extreme weersomstandigheden
Tijdens deze netwerkdag staan we stil bij de manier waarop de gevolgen van de klimaatverandering ons werk beïnvloeden en hoe we hiermee omgaan.
Kerngegevens
5 oktober 2023 van 09.30 – 16.15 uur met aansluitend een netwerkborrel
De Utrechtse Stadsvrijheid – Sophialaan 1, 3542 AR Utrecht
geen
waterprofessionals uit de wereld van crisismanagement, met deelnemers uit diverse organisaties
de Netwerkdag Watercrises is een gezamenlijk initiatief dat wordt georganiseerd namens de partners van de Stuurgroep Management Watercrises en Overstromingen (SMWO).
Meer informatie
Onze samenleving wordt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Dit is ook duidelijk merkbaar in het werk van professionals die zich bezighouden met crisis- en watermanagement. Extreme weersituaties, zoals droogte, hittestress, (extreme) wateroverlast en overstromingen vormen een risico. Hoewel de gevolgen van klimaatverandering niet nieuw zijn, komen ze in meer extreme en frequente mate voor. Tijdens de netwerkdag staan we stil bij de manier waarop dat ons werk beïnvloedt en hoe we hiermee omgaan. In de ochtend wordt een plenair programma aangeboden en de middag wordt gevuld met workshops.
Voor wie?
De netwerkdag is het jaarlijkse netwerkevenement voor waterprofessionals uit de wereld van crisismanagement, met deelnemers uit diverse organisaties. Het doel van de netwerkdag is elkaar en elkaars wereld nóg beter te leren kennen.
Programma:
- Ontvangst en registratie
- Opening door dagvoorzitter Tanja Braun
- Opening: Welkomstwoord door Jan Hamming, portefeuillehouder waterveiligheid in het Veiligheidsberaad
- Introductie op het thema: Lezing door meteoroloog en weerman Gerrit Hiemstra
- Paneldiscussie o.l.v. dagvoorzitter*
- Netwerklunch
- Masterclass ronde 1 **
- Verplaatsen naar de diverse zalen
- Masterclass ronde 2 **
- Terug naar plenaire zaal
- Afsluitende lezing door de ‘Klimaatgeneraal’ Tom Middendorp
- Netwerkborrel
- Einde
* Paneldiscussie. Met:
- Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft
- Dieuwertje Wallaart, bestuurslid Overheid en Politiek van de Jonge Klimaatbeweging
- Maarten van Aalst, directeur KNMI
- Mirjam van ’t Veld, bestuurder en inwoner van Leersum
- Leon Houben, directeur veiligheidsregio Zuid-Limburg
** Masterclass ronde 1 en ronde 2:
Keuze uit de volgende masterclasses:
1. Balanceren tussen droge voeten en overstromingsrampen
Recente overstromingen laten zien dat de natuur grillig is, en dat het klimaat veranderd. Droge voeten houden we alleen door samen te werken, maar houden we dat wel vol? En toch kan het misgaan. We staan stil bij lessen van recente rampen, leren we hiervan of niet. En wat zijn dan de lessen?
Bas Jonkman, Professor of Hydraulic Engineering, TUDelft /PDPC
Bas Kolen, Directeur en Onderzoeker overstroming- en klimaatrisico’s HKV lijn in water & TUDelft/PDPC
2. Als water en vuur: een landschap in verandering
Met een veranderend klimaat verandert ook ons landschap. Langdurige periode van droogte en hitte, extreem weer, veranderingen in afvoer van de grote rivieren (grotere pieken en grotere dalen), stellen ons land voor grote uitdagingen. Uitdagingen die niet los gezien kunnen worden van de andere maatschappelijke opgaven en waar de oplossingen gevonden kunnen worden in een ruimtelijk perspectief. Een positief perspectief, waarin water en bodem weer sturend zijn, veerkracht, veiligheid en toekomstbestendigheid samen komen en natuurpositief en natuurinclusief de nieuwe norm zijn.
Maar hoe verhoudt zich dat tot de toenemende risico’s op (onbeheersbare) natuurbranden als gevolg van dat veranderend landschap? Hoe komen water en vuur samen in een landschap in verandering? Wat is er voor nodig om stappen te maken om een vitale natuur en een veilige omgeving samen te laten gaan? In deze sessie gaan we graag de dialoog hierover met u aan.
Bertram de Rooij, Senior onderzoeker / landschapsarchitect BNT, Wageningen University & Research
3. Landelijk risicobeeld extreem weer en water: hoe gaat het jou helpen?
Als pilot in het programma KCR2 wordt een Landelijk risicobeeld ontwikkeld met als doel vroegtijdig inzicht te geven in de risico’s van extreem weer en wateroverlast. Door diverse risicobeelden vroegtijdig samen te brengen en integraal te duiden tot een gezamenlijk beeld. Hiermee worden gebruikers van het risicobeeld in staat gesteld om zich voor te bereiden op mogelijke incidenten. In deze deelsessie krijg je informatie over de ideeën over het risicobeeld en kun je jouw ideeën en verwachtingen bij zo’n risicobeeld inbrengen voor de verdere ontwikkeling. Wat heb je nodig om het voor jou nuttig en bruikbaar te maken? Welke informatie heeft jouw organisatie te bieden?
Jos Ketelaars, Strategisch adviseur crisisbeheersing, Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
Laura Kuiper, crisismanager bij het DCC-IenW
Rob Sluijter, projectleider Early Warning Center bij het KNMI
4. Wateroverlast? Hoezo? Een workshop over risicocommunicatie en gedragsbeïnvloeding
In Nederland zijn we trots op de manier waarop we het vele water om ons heen onder controle proberen te houden. De kans dat er misschien ooit iets fout kan gaan, wuiven we zorgeloos weg.
Met risicocommunicatie proberen we als overheden inwoners bewust te maken over mogelijke risico’s in de omgeving en mensen aan te zetten zich hierop voor te bereiden.
Maar dat valt niet mee. Want doorgaans kijken we liever weg dan stil te staan bij akelige dingen die ons kunnen overkomen. Hoe bereiken we dat mensen meer verantwoordelijk nemen voor hun eigen veiligheid? In deze workshop gaan we dieper in op het hoe en waarom van risicocommunicatie en het belang van gedragsbeïnvloeding hierbij.
Teun Terpstra (lector waterveiligheid aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen) vertelt ons over publieke percepties van het risico op overstromingen en wateroverlast en hoe deze te beïnvloeden. Marcel Matthijsse (strategisch adviseur crisisbeheersing bij veiligheidsregio Zeeland) vertelt hoe zij communiceren over de risico’s op overstromen en het doel en de totstandkoming van de website www.zeelandveilig.nl. José Onderdenwijngaard (beleidsmedewerker risico- en crisiscommunicatie Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland) leidt deze sessie.
Marcel Matthijsse, Strategische adviseur Crisisbeheersing, Veiligheidsregio Zeeland
Teun Terpstra, Lector HZ University of Applied Sciences
José Onderdenwijngaard, beleidsmedewerker risico- en crisiscommunicatie Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland
5. Klimaatverandering en extreem weer in Nederland
Klimaatverandering heeft in Nederland geleid tot meer extreem weer en in de toekomst zet dit naar verwachting door. We kregen de afgelopen jaren niet alleen hoge temperaturen die we eerder nog niet meemaakten, de hoogste jaarlijkse temperaturen namen ook nog eens twee keer zo snel toe als de jaargemiddelde temperatuur. Aan de koude kant verdwijnen de extremen juist. Ook zien we vaker extreme neerslag én neemt de droogte toe. Deze presentatie gaat in op hoe het extreme weer in Nederland was, hoe het waarschijnlijk wordt, en hoe je dat kunt snappen.
Peter Siegmund, Expert Klimaat KNMI
6. Meer grensoverschrijdend werk nodig! Zijn we voorbereid op samenwerking met onze buurlanden wanneer de Maas te weinig water aanvoert?
De gevolgen van het veranderende klimaat worden steeds duidelijker zichtbaar. Wat zijn de gevolgen voor de Maas, onder andere de bron van drinkwater voor 7 miljoen mensen: vaker en langduriger periodes van zeer lage rivierafvoeren. 90 tot 95 procent van het water van de Maas wordt aangevoerd vanuit het buitenland. Weten we goed wat er in het buitenland speelt dat van invloed kan zijn op de beschikbaarheid van water in Nederland, zijn we voorbereid om over veel minder water te beschikken en liggen er potentiële conflicten op de loer? Benieuwd? Werk mee in een interactieve workshop aan oplossingen hoe we in een internationaal stroomgebied gezamenlijk om kunnen gaan met minder water terwijl de vraag naar water juist stijgt.
Maarten van der Ploeg, directeur RIWA-Maas
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de aanmeldbutton bovenin de pagina.