Landelijk Event Informatievoorziening 2023
De toekomst begint vandaag. Dat is het thema van het IV-event 2023, georganiseerd door het Programma Informatievoorziening.
Kerngegevens
22 juni 2023 van 10.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)
GelreDome, Arnhem
geen
informatiemanagers, dataspecialisten, ICT’ers, architecten, (beleids-)adviseurs en iedereen die met ‘i’ te maken heeft binnen crisisbeheersing, brandweerzorg, bedrijfsvoering, OTO en risicobeheersing van veiligheidsregio’s en hun (netwerk)partners
Programma Informatievoorziening
Meer informatie
Er speelt veel vandaag de dag op het gebied van informatievoorziening (IV). Als een satéprikker gaat IV door alle processen heen. Hoe zorgen we voor het veilig en soepel delen van informatie tussen risico- en crisisbeheersing, brandweerzorg en bedrijfsvoering, en ook met onze netwerkpartners? Welke kansen bieden nieuwe technieken ons en op welke nieuwe risico’s moeten we ons voorbereiden? En is de basis wel op orde? Kortom: wat moeten we vandaag goed doen om in de toekomst beter te kunnen presteren?
Na twee digitale events in 2020 en 2021 en een succesvol live event in 2022 is er ook dit jaar weer een IV-event, georganiseerd door het Programma Informatievoorziening met als thema De toekomst begint vandaag.
Workshops, demonstraties, lezingen en een inspiratieplein nemen de deelnemers mee in tal van (innovatieve) ontwikkelingen op het gebied van informatievoorziening voor de primaire processen van veiligheidsregio’s en op de snijvlakken met onze partners.
Deelnemers gaan, na een inspirerende plenaire sessie, zelf actief aan de slag in drie rondes van workshopsessies. Netwerken, kennis delen én opdoen staan hierin centraal. Hierbij stellen wij de vraag: Waar begin jij mee vandaag?
Tijdens de plenaire sessie ’s ochtends neemt socioloog en futurist Tessa Cramer ons mee in haar visie. Hierna volgt een paneldiscussie tussen specialisten op diverse vakgebieden binnen de publieke veiligheid.
Gedurende de rest van de dag komen in een aantal rondes in workshops, lezingen en demonstraties onder andere de volgende onderwerpen voorbij: Digital Twins, ChatGPT, Data-ethiek, de basis op orde (o.a. Wet Open Overheid), Design thinking, Team Digitale Verkenningen, Netcentrisch werken, KCR2/VIC/K’s en projecten als de Virtuele Assistent, Operationele Risicometer, Voertuig Positie Service, POC Lucht en Ruimte e.a.
Programma
- Inloop en ontvangst met koffie/thee
- Keynote spreker: Tessa Cramer. Paneldiscussie met Arjan Mengerink, Caren Frentz, Evert van der Spek, Ricardo Weewer en Laurens van der Varst
- Pauze en gelegenheid rond te kijken op het Inspiratieplein
- Deelsessieronde 1
- Lunch en gelegenheid rond te kijken op het Inspiratieplein
- Deelsessieronde 2
- Pauze en gelegenheid rond te kijken op het Inspiratieplein
- Deelsessieronde 3
- Endnote spreker – Rens van der Vorst
- Borrel en gelegenheid rond te kijken op het Inspiratieplein
- Einde van het event
Deelsessies
Ronde 1 – 11.30-12.25 uur
1. Team Digitale Verkenning: the story continues (=VOL)
Drones, bodycams, op afstand uitleesbare meters, Brutus, de verkenningsrobot die ook kan blussen, 3D-camera’s: een greep uit het aanbod van het team Digitale Verkenning. Allemaal met het doel om de situatie te verkennen of vast te leggen vóórdat hulpverleners aan eventueel gevaar worden blootgesteld. In projecten in binnen- en buitenland en in samenwerking met bijvoorbeeld universiteiten wordt continu gewerkt aan deze ontwikkelingen. Hierbij werken we natuurlijk met veel data(bronnen) en informatie. Hoe ga je nu zorgen dat de juiste informatie, in de juiste context, op de juiste manier bij de juiste professional komt? Hoe kunnen we met verschillende de typen data & informatie gecombineerd het risico beter duiden ten behoeve van realistische scenario’s? Neem een eigen casus mee naar deze workshop. Dan verkennen we gezamenlijk hoe het destijds is aangepakt en hoe je dat nu zou kunnen doen met deze nieuwe technologie.
2. De magie van Digital Twins – kansen voor het ontwerp van veiligheid (=VOL)
Digital Twins zijn meer dan een hype of een 3D technisch trucje. Dit biedt vele mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld een kans om als veiligheidsregio’s veel actiever bij het ontwerp van een wijk betrokken te worden. In zo’n digitale kopie wordt namelijk meteen duidelijk hoe de wijk eruit gaat zien en welke effecten een verbouwing van een huizenblok kan gaan hebben. Provincies en het Rijk zetten hier met honderden miljoenen op in, maar wij hebben de ogen in het veld en dat is van onschatbare waarde! En wat gebeurt er wanneer je twaalf jaar bestemmingsplannen analyseert op consequenties voor veiligheid? Ga je dan beter bouwen? Dit zijn kansen die we niet kunnen laten liggen! iNowit laat hier zien hoe dit verhaal in elkaar steekt en welke landelijke clubs hier nu aan werken, zodat je aangehaakt bent. Wees voorbereid; graag tot de 22e! De workshop wordt georganiseerd door iNowit.
3. Ramp, impact, onduidelijkheid… Verwantencontact matcht en informeert
Zat mijn vader in de tram toen er geschoten werd? Was mijn vriendin onderweg in de trein die ontspoorde? Of in het voetbalstadion waar een tribune instortte? Onoverzichtelijke, impactvolle incidenten leiden al gauw tot heel veel vragen naar mogelijk betrokkenen. Wanneer dat niet snel duidelijk is, worden klantencontactnummers overstelpt met telefoontjes van ongeruste mensen. Hoe gaat Verwantencontact dan in zijn werk? In deze deelsessie vertellen we je wat er allemaal bij komt kijken en hoe dat onlangs in Voorschoten, en wat langer geleden in Utrecht, is gegaan én kijken we naar de (nabije) toekomst. Welke mogelijkheden zijn er om nog sneller de identiteit van slachtoffers bij een incident te kunnen vaststellen en om naasten die naar hen op zoek zijn op de hoogte te brengen?
4. Woo! Wat is er gebeurd? Doe de escapegame! (=VOL)
De Wet open overheid verplicht ons data beschikbaar te stellen. Dat klinkt eenvoudig, maar kan soms toch ingewikkeld zijn. Aan de hand van een casus gaan we de informatie ontrafelen. Tijdens een interactieve sessie onderzoeken we met een escapegame wat er gebeurd is met de data. En hoe we deze naar boven halen. Doe je mee?
Ronde 2 – 13.20-14.15 uur
5. Design Thinking: de mens centraal bij innovatie
Bij innovatie is techniek vaak leidend. Toch kunnen we met de mens voorop pas echt innoveren! Er ontstaat dan een succesvolle interactie tussen mens en techniek. Design Thinking is een innovatiemethode waarin de mens centraal staat. In deze workshop besteden we aandacht aan alle stappen uit het Design Thinking proces die je kunnen helpen de juiste oplossing te vinden voor uitdagingen in jouw werkveld. Ook ga je hiermee praktisch aan de slag. Zo zorgen we ervoor dat innovatieve oplossingen ook passen bij de veiligheidsprofessional in de praktijk. Wil je vandaag nog met de innovatiemethode Design Thinking aan de slag? Meld je dan aan voor deze workshop.
6. Ontdek de mogelijkheden van ChatGPT voor brandweerzorg en crisisbeheersing! (=VOL)
Als AI-model getraind door OpenAI, is ChatGPT een revolutionaire technologie die de manier waarop we met computers communiceren verandert. In deze workshop leer je wat ChatGPT is, wat de mogelijkheden zijn en wat de uitdagingen zijn van deze technologie voor professionals in de brandweerzorg en crisisbeheersing. We zullen ingaan op de manier waarop ChatGPT mens en technologie samenbrengt en hoe dit de werkzaamheden van crisisbeheersers en brandweerprofessionals kan ondersteunen. We bespreken de voordelen en de mogelijke risico’s en bieden concrete voorbeelden van toepassingen in de praktijk. Als je wilt weten hoe ChatGPT een rol kan spelen in de toekomst van crisisbeheersing en brandweerzorg, dan is deze workshop voor jou! We nodigen jou uit om deel te nemen en samen te ontdekken hoe deze technologie ons kan helpen om beter te reageren op noodsituaties en betere beslissingen te nemen in tijden van crisis.
Bovenstaande tekst is gegenereerd door ChatGPT! De workshop wordt georganiseerd door: iNowit.
7. Wie, waar, weerbaar! Een kijkje in de keuken van cyberresponsteams
Berichten over cyberaanvallen, ransomware en datalekken vliegen je om de oren. Hackers worden slimmer, sluwer en daadkrachtiger. Cyberaanvallen treffen steeds meer doel en kunnen iedere sector raken, ook veiligheidsregio’s. Hoe voorkom je dan dat je als organisatie wordt geraakt door een cyberaanval? En wat nou als dit toch gebeurt? Hoe minimaliseer je dan de impact op zowel je dienstverlening als bedrijfsvoering? Dit zijn vraagstukken waar organisaties zich dagelijks mee bezighouden. In deze workshop gaan we in op het belang van het zo snel mogelijk identificeren van een cyberaanval en hoe hier adequaat op te reageren. Door het introduceren van termen als ‘VR-ISAC’, ‘SOC’ en ‘CERT’ wordt duidelijk wie er een rol speelt tijdens zo’n aanval en welke stap organisaties vandaag al zelf kunnen zetten om hierop voorbereid te zijn.
8. Hoe zetten we vandaag data in om de ramp van morgen te voorkómen?
Data en informatiebronnen helpen ons ook in de koude fase. We gebruiken deze voor verschillende taakvelden en toepassingen om gerichter de werkzaamheden uit te voeren. Hoe zijn wij hierop ingericht? En specifiek: hoe kunnen we in combinaties van verschillende typen data & informatie tezamen het risico beter duiden aan gemeenten en partnerorganisaties?
Dennie Strik (adviseur omgevingsveiligheid VRBZO) laat zien welke informatiebronnen hij gebruikt in relatie tot de onderwerpen omgevingsveiligheid en de omgevingswet. Wouter van der Dennen (adviseur brandveilig leven VRBZO) neemt je mee in de totstandkoming van gebiedsgericht maatwerkadvies voor inwoners, gemeenten en partnerorganisaties met behulp van data/ kaartlagen. We nodigen jou uit om deel te nemen en samen te ontdekken hoe data ons kan helpen om gerichter te kunnen adviseren op branden, rampen en crises.
Ronde 3 – 14.30 – 15.25 uur
9. De Virtuele Assistent: Bouwen aan een toekomst vol informatiegestuurde veiligheid (=VOL)
Hoe gaan we deze nieuwe tooling een plek geven in ons werkproces? En hoe zorgen we voor een verantwoord gebruik? Vanuit het projectteam willen we jullie de eerste resultaten van de ontwikkeling presenteren én met jullie in gesprek gaan over de lessen die we hebben geleerd op het gebied van ethiek en gebruiksvriendelijkheid. De virtuele assistent is een innovatieproject van zes veiligheidsregio’s en het NIPV. Door leverancier Pandora Intelligence wordt op dit moment gewerkt aan de ontwikkeling van de virtuele assistent. Informatiemanagers en calamiteitencoördinatoren zijn als eindgebruikers betrokken bij dit proces.
Bekijk meer informatie over de Virtuele Assistent.
10. Ethiek hetzelfde als de AVG?? Welnee!!!
Binnen de veiligheidsregio’s wordt momenteel in snel tempo gewerkt aan de toekomst met nieuwe technologieën, zoals artificiële intelligentie, sensoren, camera’s en drones. Dit roept tegelijk ethische vragen op: hoe kunnen we technologie zo inzetten dat deze samenwerkt met mens, samenleving en in onze organisaties? Samen met Daniël Tijink van het ECP, platform voor informatiesamenleving, doorleven we een verkorte sessie begeleidingsethiek. Dit is een innovatieve methode die concrete handvatten biedt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Hierbij wordt ethiek niet gezien als beoordelaar, maar als begeleider van de introductie van technologie. Niet de mens tegenover de techniek, maar de mens samen mét de techniek. Tijdens deze workshop krijgen we een kijkje in de keuken van de begeleidingsethiek, om zo inzicht te krijgen wat dit kan betekenen voor de veiligheidsregio’s. Vandaag met de toekomst beginnen? Bekijk alvast dit filmpje over begeleidingsethiek. Deze workshop wordt georganiseerd door iNowit.
11. Het potentieel van data-inzichten ontketenen? Stel de juiste vraag!
Het datateam van NIPV staat voor een uitdagende taak: de wens van de opdrachtgevers op het gebied van data en analyse ontrafelen en op basis daarvan met concrete resultaten komen. Hier zit gelijk ook het addertje onder het gras, want vraagarticulatie blijkt een ware kunst! Soms leiden datavragen van opdrachtgevers tot meesterlijke successen, waarbij data tot leven komt, bijvoorbeeld in een briljant dashboard. Helaas sterven aan de andere kant ook ideeën een stille dood. Simpelweg omdat het stellen van de juiste vraag en daarbij de geschikte data en data-analyse matchen een mysterie lijkt. En laten we eerlijk zijn, zonder de juiste vraag krijgen we nooit het gewenste antwoord! Dus, laat je inspireren en leer de geheimen van meesterlijk vragenstellen!
12. KCR2: volop in ontwikkeling
De laatste jaren zien we veel bovenregionale en ook langdurige crises. Denk aan de landelijke uitval van 112, de Covid-pandemie, het hoogwater in Limburg en de vluchtelingenopvang. Crises die zich niet aan de grenzen van het land of regio’s houden. Een dreiging of crisissituatie vraagt dan om bovenregionale beeldvorming. Het Knooppunt Coördinatie Regio’s en Rijk (KCR2) faciliteert straks die bovenregionale beeldvorming en afstemming daarover. Door in de preparatie intensiever samen te werken, vergroten we de slagkracht van hulpverleners als zich daadwerkelijk een crisis voordoet. In deze workshop delen en bespreken we ons actieplan voor de komende anderhalf jaar met de vraag: ‘Welke stap zet jij vandaag (en morgen)?’
Host en sprekers

“Vanuit het Programma Informatievoorziening zorgen we voor verbinding, bijvoorbeeld door het delen van kennis op events als deze. Laat je inspireren en zet de volgende stap samen!”
Mirjam van Bokhorst, host en programmamanager Programma Informatievoorziening
“Het is elke dag opnieuw een uitdaging om de wereld met een frisse blik te blijven bezien.”
Tessa Cramer, keynote spreker, socioloog en futurist en lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool
“Bovenregionale samenwerking draait om uitwisselen van informatie, maar er zijn nog veel verschillen.”
Arjan Mengerink, directeur Veiligheidsregio IJsselland, portefeuillehouder IV RCDV – CIO veiligheidsregio’s – voorzitter POI
“Nieuwe technologieën en digitale innovaties openen de deur naar ongekende mogelijkheden voor informatiemanagement. Het is vandaag aan jou en mij deze om te zetten in realiteit en de toekomst vorm te geven. Zo kunnen we de kracht van informatie ontgrendelen optimaal inzetten.”
Caren Frentz, directeur Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
“Laten we bij al die mooie technologische ontwikkelingen – van groot belang voor de toekomst van brandweerzorg – niet het samenspel met de mens vergeten en wat de hulpverlener in de acute fase nog kan verwerken.”
Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde NIPV
“Toekomstverkenning maakt je sensitiever voor signalen van verandering, zodat je eerder kunt inspelen op onvoorziene wendingen. Het maakt je als mens en als organisatie veerkrachtig en wendbaar.”
Laurens van der Varst, senior onderzoeker Crisisbeheersing NIPV – Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg
“Samen met onze partners werken we aan een veilig Nederland. Goede informatievoorziening uit betrouwbare bron is voor ons de basis.”
Evert van der Spek, coördinator Informatie Voorziening bij Rijkswaterstaat-VWM
“Je kunt best kritisch zijn op technologie en tegelijkertijd vóór vooruitgang.”
Rens van der Vorst, endnote spreker, technofilosoofAanmelden
Het event is volgeboekt. Je kunt je wel aanmelden voor de reservelijst.