Landelijk Congres Risicogerichtheid
In dit congres ligt de focus op de samenwerking met andere partners; hoe kunnen we onze netwerksamenwerking beter vormgeven? Welke ervaringen kunnen we met elkaar delen? Welke instrumenten heeft het programma Risicogerichtheid daarvoor ontwikkeld?
Kerngegevens
29 juni 2023
De landgoederij, Bunnik
geen
managers en (beleids-)adviseurs van risicobeheersing en crisisbeheersing van veiligheidsregio’s en nadrukkelijk ook voor managers en (beleids-) adviseurs van omgevingsdiensten en VNG
Landelijk Programma Risicogerichtheid
Risicogericht werken heeft betrekking op de advisering en voorlichting rond veiligheid. Het gaat om een integrale, proactieve aanpak, waarbij de veiligheidsregio’s oplossingsgericht meedenken met maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. De regelgeving staat daarbij niet centraal, maar is één van de manieren om de veiligheid te borgen. Bij een stapeling van risico’s of bij nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld rond de energietransitie) ontbreekt het soms aan duidelijke regelgeving. Op zo’n moment vraagt het van veiligheidsregio’s dat zij vanuit hun deskundigheid kunnen meedenken zodat de veiligheid toch geborgd kan worden bij diverse activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Risicogericht werken vraagt van veiligheidsregio’s veel veranderingen in de risicoanalyse en prioritering van het werk, in de manier van intern samenwerken en de wijze waarop adviezen worden gegeven. Daarnaast vraagt het nadrukkelijk een andere manier van samenwerken met gemeenten/ provincies en met andere adviespartners, zoals Omgevingsdiensten, GGD-en, waterschappen et cetera.
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor managers en (beleids-)adviseurs van risicobeheersing en crisisbeheersing van veiligheidsregio’s en nadrukkelijk ook voor managers en (beleids-) adviseurs van omgevingsdiensten en VNG.
Te denken valt aan de volgende functies; managers en adviseurs risicobeheersing of crisisbeheersing, adviseurs VTH, adviseurs omgevingsveiligheid, adviseurs brandveilig leven, toezichthouders, adviseurs evenementenveiligheid, maar ook medewerkers die zich bezighouden met data en kennisontwikkeling rondom risico’s.
Risicogerichtheid innovatieprijs 2023
Een prijs voor een innovatief project of initiatief rond risicogericht samenwerken!
Risicogericht werken vraagt van veiligheidsregio’s nadrukkelijk een andere manier van samenwerken met gemeenten/provincies en met andere adviespartners, zoals Omgevingsdiensten, GGD-en, waterschappen et cetera. Wij zijn op zoek naar innovatieve projecten en initiatieven! Zijn jullie binnen jouw regio op een andere manier aan het samenwerken met omgevingsdiensten, gemeenten, provincies of GGD, meld je dan nu aan voor de ‘Risicogerichte Innovatieprijs 2023’! Wellicht zetten we jouw project wel in het zonnetje tijdens het Landelijke Congres Risicogerichtheid op 29 juni aanstaande. In de bijlage leest u meer informatie over de Risicogerichtheid innovatieprijs. De sluitingsdatum voor het inzenden is 16 juni.
Programma
- Ontvangst en registratie
- Inleiding, doel en programma Dagvoorzitter Renee Linck, Programmamanager Risicogerichtheid
- Risicogericht samenwerken en omgaan met belangen Marc Wesselink, directeur/partner, WesselinkVanZijst
- Zaalwissel
- Eerste ronde deelsessies. U heeft de keuze uit verschillende sessies
- Netwerklunch
- Tweede ronde deelsessies. U heeft de keuze uit verschillende sessies.
- Pauze
- Derde ronde deelsessies. U heeft de keuze uit verschillende sessies.
- Zaalwissel
- De Risicogerichte Innovatieprijs 2023, door de juryvoorzitter
- Dankwoord en afsluiting door dagvoorzitter Renee Linck
- Netwerkborrel
Toelichting op programma
Plenaire presenatie
Risicogericht samenwerken en omgaan met belangen
Marc Wesselink, directeur/partner, WesselinkVanZijst
Risicogericht werken vraagt om een integrale aanpak, waarbij gemeenten, provincies, veiligheidsregio’s en andere adviespartners gezamenlijk werken aan maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. Dat betekent ook dat zij oog hebben voor de verschillende belangen rond die maatschappelijke opgaven. We zeggen wel: dit is in ieders belang, maar hebben de partners niet ook tegengestelde belangen? En hoe gaan we daarmee om? Het congres start dan ook met een spreker, die expert is als het gaat om omgaan met (conflicterende) belangen in maatschappelijke opgaven. Marc Wesselink heeft in samenwerking met universiteiten en specialisten over de hele wereld het gedachtegoed van Strategisch OmgevingsManagement in Nederland ontwikkeld. Bij Strategisch OmgevingsManagement wordt, vanuit oprechte interesse in de belangen van partijen, gezocht naar oplossingen, die door alle betrokkenen wordt gedragen en als winst wordt beoordeeld. Marc zal in zijn bijdrage op het congres concrete handvatten geven voor het omgaan met belangen rond diverse vraagstukken in de leefomgeving. Hoe kijken we naar belangen? Waar moet je rekening mee houden in het samenwerkingsproces? Op deze en meer vragen zal hij nader ingaan.
Deelsessies
Model risicogericht werken en hoe pas je het toe? (casus waterstofwijk)
Edwin Oosterom, adviseur omgevingsveiligheid, Veiligheidsregio Drenthe en Eddie Keuzink, adviseur brandveiligheid Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)
Bij het gebruik van waterstof spelen diverse risico’s met soms nog onvoorzienbare gevolgen voor de veiligheid. In deze deelsessie neemt de VNOG jullie mee in het proces wat is doorlopen bij de totstandkoming van de “waterstof woonwijk” in Lochem. Daarbij wordt getoond of en hoe deze stappen passen binnen het Model ‘Risicogericht Werken’, zoals dat binnen het programma is ontwikkeld. Centrale vraag is daarbij: hoe doorloop je het proces om te komen tot een risicogericht advies?
Regionaal Risicoprofiel: van product naar integraal vakgebied
Femke van den Berg, projectleider vanuit programma risicogerichtheid, Nancy Oberijé – trekker werkgroep vanuit programma Risicogerichtheid, Oostkracht 10 en Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en Theo Kerckhoffs – trekker werkgroep vanuit programma Risicogerichtheid, Analistennetwerk Nationale Veiligheid en RIVM
Risicogericht werken start met het in beeld brengen van de risico’s. De toegenomen complexiteit van de omgeving en de daardoor toenemende onzekerheid vragen hierin om een meer procesmatige benadering, dan de eens per 4 jaar ontwikkelde (regionale) risicoprofielen. Het is daarom van belang om risicomanagement als integraal vakgebied een volwaardige plek te geven binnen de veiligheidsregio en de samenwerking met netwerk- en kennispartners te intensiveren. In deze workshop nemen we je mee in wat hiervoor nodig is, wat er al gebeurt en wat je zelf kunt doen.
Risicogericht adviseren bij Omgevingsplan
Johan van der Graaf, projectleider, NIPV
Risicogerichte adviezen helpen om het onderwerp veiligheid in omgevingsplannen te borgen. Hiermee wordt op een zo vroeg mogelijk moment met een ‘veiligheidsbril’ naar een planologische ontwikkeling of bouwinitiatief gekeken en zijn de sturingsmogelijkheden op het onderwerp veiligheid nog het grootst. Als vervolg op de publicatie ‘Handreiking bouwstenen fysieke veiligheid omgevingsplan’ werkt NIPV momenteel met een aantal partijen aan een methodiek/stappenplan waarmee ambities op het gebied van (brand)veiligheid kunnen worden vertaald in concrete planregels in een Omgevingsplan. In de workshop neemt Johan van der Graaf u mee in het lopende onderzoek en in het belang van risicogericht adviseren bij de totstandkoming van omgevingsplannen.
‘Hoe krijgen we de ruimte’ 2.0
Kim Waelen, Veiligheidsregio Zuid Limburg, Ivo Snijders, projectleider vanuit ProgrammaRisicogerichtheid, Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, Renee Linck, Programmamanager Risicogerichtheid en Luc Valent, strategisch adviseur/ projectleider veiligheidsregio Zuid-Limburg
Risico’s beïnvloed je op verschillende manieren. Al jaar en dag brengen we onze adviezen uit in de VTH-processen. Er zijn echter meer manieren om invloed uit te oefenen. Maar hoe zorg je ervoor dat je de ruimte krijgt om de risico’s te beïnvloeden op een effectieve manier? Welke instrumenten heb je hiervoor ter beschikking en hoe zet je die in om de ruimte te krijgen om risico’s te beïnvloeden? In deze workshop verbinden we de bestuurlijke dialoog via het beleidsplan aan het dagelijks werk van de veiligheidsregio en de daarbij horende procesgang naar gemeenten, van bestuur tot ambtenaren. Met als doelstelling: ons samen richten op risico’s die er toe doen en een risicogerichte (en daarmee efficiënte) inzet van de beschikbare capaciteit.
Risicogericht Samenwerken VR, OD met gemeenten
Rutger de Groot, Projectleider vanuit Programma Risicogerichtheid, Veiligheidsregio Fryslân
Gemeenten, veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten werken samen bij het beoordelen van risicovolle activiteiten in de fysieke leefomgeving. Dat gebeurt bij de inrichting van de fysieke leefomgeving, in het vergunningsproces en bij het toezicht. Procedurele afspraken zijn makkelijk te maken, maar hoe gaan we om met processen waar nog geen wettelijk kader voor bestaat? Hoe gaan we dit soort aanvragen en processen samen oppakken en verder vormgeven?
Risicogerichte benadering in zorginstellingen
Daniel de Kruijf, manager vastgoed Amsta, Kees Kappetijn, strategisch adviseur, Kappetijn Advies, Adviseur Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
Een gebouwportefeuille, die compliant is aan brandveiligheidsregels biedt niet automatisch een veilige omgeving voor gebruikers en bewoners in een zorginstelling. De eigenheid van bepaalde gebruikersgroepen geeft extra risico’s die om specifieke beheersing vragen. Zorginstelling Amsta is deelnemer in het “Zorgconvenant2.0” dat overheden en zorginstellingen in de Amsterdamse regio met elkaar hebben afgesloten. Die afspraken lopen in de periode 2021-2024. Amsta maakt de omslag naar “brandveiligheid obv uitvoering van regels” naar “brandveiligheid obv anticipatie op risico’s”. Wat dat betekent wordt door de Manager Vastgoed, een Veiligheidsadviseur en een vertegenwoordiger van de overheid toegelicht.
Risicogericht vergunnen
Jessica Walop, vergunningverlener milieu, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
Jessica geeft een toelichting op de Landelijke Vergunningen Strategie (LVS) en de bijbehorende ICT-tool. De LVS is een methode voor het risicogericht beoordelen van vergunningaanvragen, opgesteld door de Omgevingsdiensten Twente, Drenthe, De Vallei, DCMR, ODNZKG, Midden-Holland en Regio Utrecht. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar deze deelsessie.
Risicogerichte natuurbrandbeheersing
Margreet Zoer, Veiligheidsregio Fryslân en Ivo Snijders, Veiligheidsregio Midden- en West Brabant
Als het klimaat ontwikkelt zoals het nu gaat, moeten we in de toekomst rekening houden met grotere en meer gelijktijdige natuurbranden. Dit vraagt om een bredere een nieuwe en integrale kijk op natuurbrandbeheersing. De Taskforce Natuurbrandbeheersing maakt hierbij gebruik van een risicogerichte aanpak. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar deze deelsessie.
Risicogericht toezicht
Koen van Dijk, Specialist Brandveiligheid Milieu, Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en Bertwin van Dinter, beleidsadviseur/projectleider, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant
Traditioneel toezicht loopt in de huidige dynamische en complexe samenleving achter de feiten aan. Toezicht zit in een spagaat. Het kost veel of schiet te kort. Het traditionele model van zwart/wit toezicht en handhaving gaat steeds meer knellen. De maatschappij verandert en er wordt meer verlangd van de overheid. Hoe ga je hier mee om? Passen het omdenken, het toewerken naar vertrouwen en het stimuleren en ‘belonen’ van bedrijven hierin? Wij willen tijdens deze interactieve workshop graag met de deelnemers hierover in gesprek. Daarbij komen onze gedachten, de methodiek en de succesvolle Brabantse aanpak ruim aan bod.
Risicogericht werken rond evenementenveiligheid
Willem Westermann, Kenniscentrum Evenementen voor de Vereniging Van EvenementenMakers
De evenementenwereld is bij uitstek een wereld waarin zowel integraliteit als dynamiek een hele grote rol spelen. Daarbij willen evenementen vaak opvallen en deze activiteiten zijn daarmee lang niet altijd in de basisset van regels terug te brengen. Juist dan is een risicogerichte benadering noodzakelijk. Willem Westermann neemt ons mee in de risicogerichte werkwijze bij evenementen.
Landelijke Programma Risicogerichtheid
De organisatie van dit congres is in handen van het landelijke Programma Risicogerichtheid. Het programma ondersteunt de veiligheidsregio’s bij het risicogericht werken. Meer informatie over het Landelijk Programma Risicogerichtheid leest u op de website van Brandweer Nederland.