Meer informatie
Risicogericht werken heeft betrekking op de advisering en voorlichting rond veiligheid. Het gaat om een integrale, proactieve aanpak, waarbij de veiligheidsregio’s oplossingsgericht meedenken met maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. De regelgeving staat daarbij niet centraal, maar is één van de manieren om de veiligheid te borgen. Bij een stapeling van risico’s of bij nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld rond de energietransitie) ontbreekt het soms aan duidelijke regelgeving. Op zo’n moment vraagt het van veiligheidsregio’s dat zij vanuit hun deskundigheid kunnen meedenken zodat de veiligheid toch geborgd kan worden bij diverse activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Risicogericht werken vraagt van veiligheidsregio’s veel veranderingen in de risicoanalyse en prioritering van het werk, in de manier van intern samenwerken en de wijze waarop adviezen worden gegeven. Daarnaast vraagt het nadrukkelijk een andere manier van samenwerken met gemeenten/ provincies en met andere adviespartners, zoals Omgevingsdiensten, GGD-en, waterschappen et cetera.
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor managers en (beleids-)adviseurs van risicobeheersing en crisisbeheersing van veiligheidsregio’s en nadrukkelijk ook voor managers en (beleids-) adviseurs van omgevingsdiensten en VNG.
Te denken valt aan de volgende functies; managers en adviseurs risicobeheersing of crisisbeheersing, adviseurs VTH, adviseurs omgevingsveiligheid, adviseurs brandveilig leven, toezichthouders, adviseurs evenementenveiligheid, maar ook medewerkers die zich bezighouden met data en kennisontwikkeling rondom risico’s.
Aanmelden
De organisatie van dit congres is in handen van het landelijke Programma Risicogerichtheid. Het programma ondersteunt de veiligheidsregio’s bij het risicogericht werken. Meer informatie over het Landelijk Programma Risicogerichtheid vind u op de website. Aanmelden is binnenkort mogelijk op deze pagina.