Talking Traffic, Safety Priority Services en Voertuig Positie Service: de stand van zaken

Juli 2022

Welke ontwikkelingen zijn er gaande rondom Talking Traffic, Safety Priority Services en Voertuig Positie Service? Een update.

Verkeersplein snelwegen.

Talking Traffic

Talking Traffic is de voorziening van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die modaliteiten in en rond het verkeer met elkaar in verbinding brengt, waardoor verkeersstromen beter op elkaar worden afgestemd.

Voor de hulpdiensten zit het grote voordeel erin dat zij bij het rijden met spoed de hoogste prioriteit kunnen krijgen bij verkeerslichten, mits deze van de iVRI-generatie zijn. Hierdoor hoeven de hulpdiensten niet meer door rood te rijden en staat al het andere verkeer tijdig stil. Bekijk een actueel overzicht van alle iVRI’s in Nederland op https://map.udap.nl.

Wil uw regio deelnemen aan Talking Traffic? Zijn er op cruciale plekken nog geen iVRI’s? Geef een overzicht van de in uw regio gewenste iVRI’s aan ons door (zie Contact).

Safety Priority Services (SPS)

Elk hulpdienstvoertuig dat in de Talking Traffic-keten is opgenomen en met spoed onderweg is, zal binnenkort zichtbaar zijn bij automobilisten die gebruikmaken van apps of navigatiesystemen van ANWB, Be-Mobile (Flitsmeister/Truckmeister), Hyundai, Inrix, Kia en TomTom. Zij worden gewaarschuwd voor dit naderende hulpdienstvoertuig. De melding toont uit welke richting het voertuig komt en hoe ver het nog verwijderd is. Omdat alle ambulances naar verwachting nog dit jaar in Talking Traffic zijn opgenomen, geldt dit dus het eerst voor ambulances. Zodra voertuigen van andere hulpdiensten zijn aangesloten op Talking Traffic, geldt dit ook voor die voertuigen. Overigens worden automobilisten niet alleen gewaarschuwd voor met spoed naderende hulpdienstvoertuigen, maar ook voor andere potentiële gevaren. Lees meer in het nieuwsbericht over SPS van 4 juli 2022.

Voertuig Positie Service (VPS)

In ons land is de afgelopen jaren al veel kennis opgebouwd over Talking Traffic, onder meer in pilots van regio’s en een onderzoek naar de implementatie van Talking Traffic. Het onderzoek heeft een Voertuig Positie Service (VPS)voor de veiligheidsregio’s aanbevolen. De vakraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland heeft de wens voor zo’n VPS onderschreven op basis van zes uitgewerkte use cases. Ook is een Project Start Architectuur voor een VPS ontwikkeld en goedgekeurd.

Op dit moment lijken de kosten nog een barrière te vormen om te starten met een VPS. Maar recent hebben twee leveranciers aangegeven een VPS te kunnen leveren tegen acceptabele kosten, gekoppeld aan een aantal van de zes beschreven use cases. NIPV overweegt nu dan ook om dit najaar te starten met een aanbesteding voor een VPS. Met de regio’s moeten dan afspraken gemaakt worden over het gebruik van hun voertuigposities voor de verschillende use cases. Uiteraard met inachtneming van privacy-aspecten.

Als de VPS is gerealiseerd, kunnen regio’s eenvoudiger aansluiten op Talking Traffic. Nog steeds geldt de voorwaarde dat de regio iedere seconde voertuigposities moet leveren voor effectief gebruik in Talking Traffic en SPS.

Lees ook

23-03-2022
Kustwacht: ‘’Netcentrisch werken bij incident met Julietta D. had gigantisch veel nut’’

Kustwacht: “Netcentrisch werken bij incident met Julietta D. had gigantisch veel nut” Op 31 januari 2022 raast storm Corrie over…

09-12-2021
Blog: Veiligheid als ontwerpvariabele in plaats van RES of restpost bij regionale energiestrategieen

“Veiligheid kan als ontwerpvariabele de energietransitie faciliteren in plaats van belemmeren”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

15-09-2021
Blog: Elektrificatie in de bouw: veiligheidsgevolgen op de bouwplaats en directe omgeving

“De elektrificatie van materieel vereist meer aandacht voor de veiligheidsaspecten van de energievoorziening op bouwlocaties”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

30-08-2021
Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering