Pandora Intelligence wint aanbesteding Virtuele Assistent

September 2022

Na een succesvolle proof-of-conceptfase en een marktconsultatie hebben NIPV en vier veiligheidsregio’s (Friesland, Groningen, Noord- en Oost Gelderland en Utrecht) een project gestart voor de ontwikkeling van een Virtuele Assistent. De eerste projectfase is afgerond. In deze fase stond het ontwerp van de VA en de leveranciersselectie centraal. 

De virtuele assistent (VA) is software die met behulp van AI-technieken automatisch een situatiebeeld opbouwt rond een incidentlocatie, wijst op risico’s en handelingsperspectieven biedt. Door maximaal gebruik te maken van databronnen en deze real-time te presenteren aan crisisprofessionals ondersteunt de VA bij het effectief aanpakken van grote incidenten en crises.  

Vanwege het innovatieve karakter van het project is er gekozen voor een nieuwe manier van aanbesteden. Middels een zogeheten innovatiepartnerschap is de opdracht voor het ontwikkelen van de software gegund aan Pandora Intelligence. Pandora Intelligence ontwikkelde een demo, een algoritme en stelde een plan van aanpak voor de vervolgfases op. Projectleider Jorne Grolleman: ‘Pandora Intelligence heeft zich op alle fronten onderscheiden tijdens de aanbesteding. Hun begrip van het werkveld, de ervaring en alle mogelijkheden van het door hen ontwikkelde platform, gaven veel vertrouwen. We zien uit naar een langdurige samenwerking’.  

Maaike Lousberg (Projectleider Pandora Intelligence): ‘Ook voor ons was het innovatiepartnerschap een interessante en nieuwe manier van aanbesteden. We zijn enorm blij met de keuze voor Pandora Intelligence en we kijken uit naar het moment dat de Virtuele Assistent voor iedere veiligheidsregio in de praktijk te gebruiken is. ‘ 

In de komende periode wordt de Virtuele Assistent ontwikkeld met nauwe betrokkenheid van crisisprofessionals en partners.  

Meer weten?

Jorne Grolleman: jorne.grolleman@nipv.nl

Filmpje Virtuele Assistent

Lees ook

16-01-2023
Oefeningen en trainingen

Wil je in jouw regio ook oefenen met de landelijke voorziening SIS of een training volgen?

16-01-2023
Versterking gevraagd voor Expertgroep SIS

Wij zijn op zoek naar enkele personen vanuit de kolom Bevolkingszorg die plaats willen nemen in de LOCB Expertgroep SIS

16-01-2023
Teamleiders SIS gezocht

Kom jij de landelijke piketpool van teamleiders SIS versterken?

13-12-2022
Programma IV – jaarplan 2023

Op dit moment schrijven we volop aan het jaarplan 2023 voor het Programma Informatievoorziening waarin de vele facetten van IV aan bod komen.

13-12-2022
Risicovolle situaties op de kaart

De provinciale risicokaart toont risicovolle situaties en is een bron voor veel basisgegevens, zoals kwetsbare gebouwen en locaties en risicovolle objecten

13-12-2022
Toegangsservice Gezamenlijke Voorzieningen

Doel van de TGV is om eenvoudig en met Single Sign On in te kunnen loggen op álle gezamenlijke voorzieningen die NIPV beheert

13-12-2022
Voertuig Positie Service (VPS)

De VPS brengt alle voertuigposities van inzetbare eenheden van de veiligheidsregio’s bij elkaar op één plaats.

13-12-2022
Onderzoek Branden bij afvalbedrijven: vergunningen sluiten onvoldoende aan bij praktijk

Het scenario ‘brand in afvalstapel’ wordt in vergunningen niet als relevant scenario beschouwd, terwijl juist dit type branden met een grote omgevingsimpact het meest voorkomt in de branche.

13-12-2022
Webinar Scenarioboek IV

Op 1 december verzorgde het LEC IV een webinar om IV-specialisten in de veiligheidsregio’s wegwijs te maken in het nieuwe Scenarioboek Industriële Veiligheid.