Ontwikkeling landelijke Operationele Risicometer
Juni 2022
Dit voorjaar is op basis van deze ideeën een project gestart onder de vlag van het Programma Informatievoorziening.
Met als doel een eerste versie van een Operationele Risicometer te ontwikkelen. Deze moet gebruikt kunnen worden in de veiligheidsregio’s en aangepast kunnen worden naar regionale standaarden. Met alerts of meters ondersteunt het de analist in de veiligheidsregio bij het maken van analyses. We kunnen gebruik maken van een algoritme-expert die zal kijken naar slimme rekenregels om relevante informatie in samenhang te kunnen ontsluiten.
Op 19 mei jl. deden zes teams vanuit het hele land en van verschillende organisaties mee aan een Hackathon in Assen. Met veel energie zijn hier ideeën en mockups voor een Operationele Risicometer ontwikkeld. De coalitie OR gebruikt deze als input voor de landelijke ontwikkeling. Alle teams die hebben deelgenomen blijven graag betrokken en zullen hun kennis en expertise onder andere delen in een besloten, digitale samenwerkingsruimte.
Meer informatie
Lees ook
NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.
Incidentonderzoek was de rode draad tijdens deze dag in een volle Brauerszaal bij NIPV. Tevens presenteerde het LEC IV deze dag het kennisdocument ‘Leren van incidenten’: een kader voor de veiligheidsregio’s om incidentonderzoek procesmatig goed in te richten.
Dit kennisdocument is een kader waarmee de veiligheidsregio’s hun incidentonderzoek in het industriële domein kunnen inrichten.
Met het samenwerkingsinitiatief onderkennen de partners dat krachtenbundeling de veiligheid in de Antwerpse haven- en industriezone bevordert; zowel op het gebied van preventie als in de preparatie en respons bij incidenten.
In september 2022 werd EemsEnergy Terminal B.V. in de Eemshaven in gebruik genomen: een drijvende LNG-terminal die extra aardgas in het Nederlandse gasnet brengt.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
Heeft de wijziging van de ARIE-regeling gevolgen voor de aanwijzing van bedrijven om over een bedrijfsbrandweer te beschikken? Daar heerst in de uitvoeringspraktijk wat onduidelijkheid over, daarom een kort toelichting.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
Deze dag staat in het teken van incidentonderzoek in het domein industriële veiligheid. In de in de middag zal het thema verder worden uitgediept in een workshop, waar een casus incidentonderzoek wordt behandeld.