Klimaatadaptatie

Het is belangrijk dat Nederland is voorbereid op de klimaatverandering. We passen onze omgeving zo aan dat die geschikt is voor de gevolgen van het veranderende klimaat.

Ook in Nederland zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker merkbaar: zware stormen, extreme buien, overstromingen. De zeespiegel stijgt, stranden worden smaller, rivieren grilliger. De natuurkalender verschuift en de biodiversiteit neemt af. In een dichtbevolkt land waarin natuur, recreatie, wonen, zorgfuncties en zelfs industrie naadloos in elkaar overgaan, heeft een toenemend natuurbrandrisico een grotere maatschappelijke impact. Extreme neerslag, hitte en droogte vergroten de kans op een domino-effect, met grote gevolgen voor de vitale infrastructuur.

Nederland moet zich voorbereiden op deze risico’s. Denk aan dijken verstevigen, rivieren verbreden en meer groen in steden en dorpen. Daarnaast zullen de publieke veiligheid en de hulpdiensten vaker onder druk komen te staan. Daarom moeten we de focus verleggen van crisisbeheersing naar risicobeheersing, veerkracht en adaptatie.

Het NIPV wil samen met het KNMI en andere kennisinstituten actief bijdragen aan kennis, onderzoek en verbinding van alle veiligheidspartners, zodat zij beter en sneller kunnen reageren en anticiperen op klimatologische excessen.

Klimaatdoelen

In 2050 moet Nederland 95% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49% minder. De maatregelen om die doelen te halen staan in het Klimaatplan. Het kabinet geeft elk jaar in verschillende rapporten een inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.

Video KNMI’23-klimaatscenario’s

KNMI-klimaatscenario’s: Aanpassen aan klimaatverandering


Video KNMI klimaatsignaal ’21

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.